×
Ko me je stvorio? Zbog čega?Sve što postoji ukazuje na Stvoritelja

Ko me je stvorio? Zbog čega?Sve što postoji ukazuje na Stvoritelja.

Ko je stvorio nebesa, Zemlju i sve što je na njima? Ko je stvorio veličanstvena stvorenja koja se ne mogu obuhvatiti spoznajom?

Ko je doveo u postojanje ovaj perfektno uređeni sistem na nebesima i na Zemlji?

Ko je stvorio čovjeka, te mu je podario sluh, vid i razum? Ko ga je osposobio da spoznaje i saznaje?

Kako ćeš protumačiti ovaj savršeni sistem u organima tvoga tijela i tijela ostalih živih bića? Ko je to tako sve stvorio?

Ko je doveo u red cijeli ovaj veličanstveni kosmos sa svim njegovim zakonima koji ga precizno uređuju još od davnina?

Ko je postavio sisteme koji regulišu ovaj svijet - život i smrt, razmnožavanje živih bića, noć i dan, različite sezone i sve ostalo?

Da li je ovaj svemir sam sebe stvorio? Da li je ni od čega nastao pukom slučajnošću?

Koji je razlog čovjekovog vjerujanja u postojanje stvari koje ne vidi, kao što su: spoznaja, razum, duša, osjećaji i ljubav? Da li zbog toga što primijeti njihove tragove? Kako onda ne priznaje da postoji Stvoritelj ovog veličanstvenog svijeta, a istovremeno primjećuje tragove Njegovog stvaranja i milosti?!

Niko ne prihvata izjavu da je ova kuća nastala tek tako, da ju niko nije sagradio! Isto tako, neće niko priznati da ju je puko nepostojanje stvorilo! Kako, u tom slučaju, neki ljudi misle da je ovaj velepni svijet nastao bez Stvoritelja? Kako da razumna osoba prihvati da je ovaj savršeno precizan sistem nastao tek tako slučajno?

Uzvišeni je kazao:(أَمۡ خُلِقُواْ مِنۡ غَيۡرِ شَيۡءٍ أَمۡ هُمُ ٱلۡخَٰلِقُونَ، أَمۡ خَلَقُواْ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضَۚ بَل لَّا يُوقِنُونَ). "Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?! Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju."(Er-Rum, 35-36.)

Allah je Taj Koji ih je stvorio!

Postoji samo jedan Gospodar i Stvoritelj Koji posjeduje brojna imena i veličanstvena svojstva koja upućuju na Njegovu savršenost. Neka od Njegovih imena su, na primjer: Stvoritelj, Milostivi, Opskrbitelj, Plemeniti i tako dalje. Njegovo ime "Allah" je najpoznatnije, a ono znači da samo On zaslužuje da bude obožavan i niko drugi.

Uzvišeni je u Kur'anu rekao(1):﴿قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ "Reci: 'On je Allah – Jedan!* ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ * Allah je Utočište svakom!*لَمۡ یَلِدۡ وَلَمۡ یُولَدۡ * Nije rodio i rođen nije,*وَلَمۡ یَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدُۢ﴾ * i niko Mu ravan nije!'"(El-Ihlas, 1-4.)

On je, također, rekao:﴿اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ﴾ "Allah je – nema boga osim Njega – Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Njegova Kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"(El-Bekare, 255.)

Svojstva Uzvišenog

Gospodar je Taj Koji je stvorio Zemlju, učinio ju prohodnom i prikladnom za stvorenja. On je Taj Koji je stvorio nebesa i impozantna stvorenja koja se nalaze na njoj. Uz to, On je Suncu, Mjesecu, danju i noći odredio precizni ciklus koji ukazuje na Njegovu veličanstvenost.

Gospodar nam je potčinio vazduh bez kojeg je život nemoguć. Osim toga, On nam je dao kišu, te nam je stavio na raspolaganje mora i rijeke. Hranio nas je dok smo bili u utrobama naših majki, kada smo bili sasvim nemoćni. Dao je da krv teče našim venama, te je našim srcima dao da pravilno i ustrajno kucaju od rođenja pa sve do smrti.

Uzvišeni je rekao:﴿وَاللَّهُ أَخْرَجَكُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ﴾ Allah vas iz utroba majki vaših izvodi dok još ništa ne znate, i daje vam sluh i vid i razum - da biste zahvalni bili.(En-Nahl, 78.)

Neminovno je, dakle, da Gospodar koji se obožava ima savršene osobine.

Stvoritelj nas je obdario razumima koji dokučuju Njegovu uzvišenost, te je u nas usadio neiskvarenu prirodu koji nam ukazuje na Njegovu savršenost, te da On ne može biti, ni u kom slučaju, nesavršen.

Vjerski obredi se moraju isključivo obavljati radi Allaha. On je savršen, te kao takav, samo On zaslužuje da bude obožavan. Prema tome, sve što se obožava mimo Njega je neispravno, manjkavo i izloženo je smrću i nestanku.

Ne može se obožavati čovjek, niti kip, niti drvo ni životinja!

Razumnom priliči da obožava samo i isključivo Onoga ko je savršen. Prema tome, kako da obožava stvorenje koje je manje vrijedno od njega?

Nemoguće je da Gospodar bude zametak u majčinoj utrobi, te da bude rođen kao čovjek!

Gospodar je Taj Koji je stvorio stvorenja. Sva su ona pod Njegovom kontrolom, te mu ni jedan čovjek ne može nanijeti štetu, niti ga može iko razapeti, patiti ili poniziti.

Gospodar ne može umrijeti!

Gospodar ne zaboravlja, ne spava i ne jede hranu. On je veličanstven, te ne može imati ni suprugu ni dijete. Stvoritelj ima uzvišena svojstva i nikada ne može biti u potrebi za bilo čime niti može biti manjkav. Svi tekstovi, koji se pripisuju poslanicima, u kojima se navodi nešto što je suprotstavljeno uzvišenošću Stvoritelja, su iskrivljeni. To nije ispravna objava koja je obznanjena Musau, Isau i drugim poslanicima.

Uzvišeni je kazao:يَا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ وَإِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئًا لَا يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ (73) "O ljudi, evo jednog primjera pa ga poslušajte: 'Oni kojima se vi, pored Allaha, klanjate ne mogu nikako ni mušicu stvoriti, makar se radi nje sakupili. A ako bi im mušica nešto ugrabila, oni to ne bi mogli od nje izbaviti; nejak je i onaj koji se klanja, a i onaj kome se klanja!'مَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ (74) Oni ne poznaju Allaha kako treba; a Allah je, uistinu, moćan i silan."(El-Hadždž, 73-74.)

Da li je shvatljivo da nas Stvoritelj ostavi uzaludno, bez objave?

Da li je pojmljivo da Allah stvori sva ova stvorenja bez cilja? Da li ih je stvorio uzaludno, a On je Mudri i Sveznajući?

Je li razumno vjerovati da nas je On stvorio s tako preciznim planom i da nam je podredio sve što je na nebesima i na Zemlji, a da nas je stvorio bez svrhe i ostavio bez odgovora na najvažnija pitanja koja nas muče. Zašto smo ovdje? Šta dolazi nakon smrti? Koja je svrha našeg postojanja?

Naprotiv, Allah je poslao poslanike kako bismo znali svrhu našeg postojanja i šta se to od nas zahtijeva!

Allah je poslao poslanike kako bi nam saopštili da je On jedini dostojan obožavanja, da bismo znali kako da Ga obožavamo, kako bi nam prenijeli Njegove zapovijedi i zabrane, te kako bi nas naučili plemenitim vrijednostima koje, ako ih prihvatimo, čine naš život blagoslovljenim i ispunjenim blagodatima.

Mnoge je poslanike Uzvišeni zadužio kao što su: Nuh, Ibrahim, Musa, Isa i tako dalje. Njima je On podario dokaze poslanstva, natprirodne pojave koje ukazuju na njihovu iskrenost, te da su poslani od strane Stvoritelja.

Posljednji poslanik je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kojem je Uzvišeni objavio Kur'an.

Poslanici su nam jasno obznanili da je ovaj život ispit i da će pravi život biti tek nakon smrti.

Obavijestili su nas i da postoji Džennet pripremljen za vjernike koji su samo Allaha obožavali i vjerovali u sve poslanike, a postoji i Džehennem, kojeg je Allah pripremio za nevjernike koji su se klanjali drugim bogovima pored Allaha ili nisu vjerovali u nekog od Allahovih poslanika.

Uzvišeni Allah je kazao:

يَابَنِي آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي فَمَنِ اتَّقَى وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (35) "O sinovi Ademovi, kad vam između vas samih budu dolazili poslanici koji će vam propise Moje objašnjavati – onda se oni koji se budu Allaha bojali i dobra djela činili neće ničega bojati niti će za bilo čim tugovati;وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (36) a oni koji dokaze Naše budu poricali, i od njih se budu oholo okretali, biće stanovnici Vatre, u njoj će vječno ostati."(El-E'araf, 35-36.)

/﴿ أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ ﴾ "Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?"(El-Mu'minun, 115.)

Časni Kur'an

Časni Kur'an je Allahov govor koji je objavljen posljednjem poslaniku Muhammedu. To je njegov najveći natprirodni dokaz koji nam ukazuje na istinitost njegovog poslanstva. U Kur'anu se nalaze pravedni propisi i istinite obavijesti i Allah je izazvao nevjernike da sačine makar jednu suru koja će ličiti na kur'ansku. To oni nisu bili u stanju uslijed ljepote kur'anskog stila i izraza. Pored toga, Kur'an sadrži brojne racionalne dokaze i naučne činjenice koje upućuju da tu knjigu nije mogao osmisliti nijedan čovjek. Naprotiv, to je govor Gospodara čovjeka.

Zašto je bilo više poslanika?

Allah je slao poslanike od početka čovječanstva kako bi ljude pozivali da samo jednoga Gospodara obožavaju, te kako bi im objašnjavali šerijatske naredbe i zabrane. Njihov poziv je bio jedinstven: obožavan može i mora da bude samo Uzvišeni Allah. Kada god bi se u nekom narodu izmijenila i izvitoperila praksa u vezi sa monoteizmom, Uzvišeni bi poslao poslanika kako bi se to ispravilo. Tako je bilo sve dok Allah nije poslao posljednjeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kojem je propisan univerzalni vjerozakon koji važi za sve ljude do Sudnjega dana. Taj vjerozakon dopunjuje i derogira sve prethodne koji su bili na snazi.

Zato mi, muslimani, vjerujemo u sve poslanike i u sve prethodno objavljene knjige budući da nam je Allah tako naredio.

Uzvišeni Allah je kazao:﴿ءَامَنَ ٱلرَّسُولُ بِمَاۤ أُنزِلَ إِلَیۡهِ مِن رَّبِّهِۦ وَٱلۡمُؤۡمِنُونَۚ كُلٌّ ءَامَنَ بِٱللَّهِ وَمَلَـٰۤىِٕكَتِهِۦ وَكُتُبِهِۦ وَرُسُلِهِۦ لَا نُفَرِّقُ بَیۡنَ أَحَدࣲ مِّن رُّسُلِهِۦۚ وَقَالُوا۟ سَمِعۡنَا وَأَطَعۡنَاۖ غُفۡرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَیۡكَ ٱلۡمَصِیرُ﴾ "Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici – svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: 'Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; Tebi ćemo se vratiti.'"[2: 285]. (El-Bekare, 285.)

Osoba ne može biti vjernik sve dok ne povjeruje u sve poslanike.

Allah je Taj Koji je poslao poslanike i naredio stvorenjima da im se pokoravaju. Ko god ne povjeruje u samo jednu poslanicu, zaista je uznevjerovao u sve njih. Nema većeg grijeha od toga da čovjek odbaci Allahovu objavu. Prema tome, vjera u sve poslanike je uslov ulaska u Džennet.

Obaveza je, dakle, svakom pojedincu u ovom vremenu da vjeruje u sve poslanike, a to će primijeniti u praksu tako što će vjerovati i slijediti posljednjeg i pečata svih poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Uzvišeni spominje u Kur'anu da onaj ko odbaci da povjeruje u samo jednog poslanika, on zapravo ne vjeruje u Allaha i odbacuje Njegovu objavu.

Razmislite o sljedećem ajetu:"إنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِاللَّهِ ورُسُلِهِ ويُرِيدُونَ أنْ يُفَرِّقُوا بَيْنَ اللَّهِ ورُسُلِهِ ويَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ ونَكْفُرُ بِبَعْضٍ ويُرِيدُونَ أنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلًا "Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne vjeruju i žele da između Allaha i poslanika Njegovih u vjerovanju naprave razliku, i govore: 'U neke vjerujemo, a u neke ne vjerujemo', i žele da između toga nekakav stav zauzmu –أُولَئِكَ هُمُ الكافِرُونَ حَقًّا وأعْتَدْنا لِلْكَفَرَيْنِ عَذابًا مُهِينًا﴾". oni su zbilja pravi nevjernici, a Mi smo nevjernicima pripremili ponižavajuću patnju."(En-Nisa', 150-151.)

Šta je to islam?

Islam predstavlja potčinjenost Allahu kroz ostvarivanje monoteizma, pokornost Njemu i primjenu Njegovog vjerozakona uz zadovoljstvo.

Uzvišeni Allah je poslao poslanike sa jedinstvenom porukom - obožavan mora biti samo Allah i niko drugi.

Islam je zapravo vjera svih poslanika. Njihov poziv je bio isti, ali su im se vjerozakoni razlikovali. Muslimani danas jedini su koji se pridržavaju ispravne vjere na koju su podsticali svi poslanici. U skladu s tim, poslanica islama u ovom vremenu je jedina ispravna. Gospodar Koji je poslao Ibrahima, Musaa, Isaa, je isti Onaj Koji je poslao i posljednjeg poslanika Muhammeda. Islamski vjerozakon je derogirao sve prethodne.

Sve religije koje danas postoje su ljudski produkt izuzev islama. Usto, imamo i neke religije čiji je izvor božanski, ali su se ljudi naknadno umiješali te su ih izobličili i izmiješali sa praznovjerjima i ljudskim umotvorinama. S druge strane, muslimansko vjerovanje je jedinstveno, jasno i nepromijenjeno. Pogledajte samo Kur'an! On predstavlja jedinstvenu i nepromijenjenu knjigu u svim muslimanskim predjelima.

Uzvišeni Allah je rekao u Kur'anu:

قُلْ آمَنَّا بِاللَّهِ وَمَا أُنْزِلَ عَلَيْنَا وَمَا أُنْزِلَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَالنَّبِيُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ (84) "Reci: 'Mi vjerujemo u Allaha i u ono što je objavljeno nama, i što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu i potomcima, i u ono što je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima od Gospodara njihovoga; mi nikakvu razliku između njih ne pravimo, i mi smo Njemu predani.'وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ 85). A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima."(Alu Imran, 84-85.)

Kakvo vjerovanje muslimani imaju kada je posrijedi Isa, alejhisselam?

Da li ste znali da muslimani moraju da vjeruju u Allahovog vjerovjesnika Isaa, da ga vole i poštuju, te da vjeruju u njegovu poslanicu koja je sadržavala poziv u obožavanje samo i isključivo Allaha Uzvišenog? Muslimani, naime, vjeruju da su Isa i Muhammed obojica bili vjerovjesnici, te da su poslani kako bi ljude uputili na pravi put, put Dženneta.

Vjerujemo također da je Isa bio jedan od najvećih poslanika koje je Uzvišeni poslao, te da je rođen na natprirodan način. Uzvišeni, naime, u Kur'anu napominje da je On stvorio Isaa bez oca, te njegov slučaj poredi sa Ademom kojeg je stvorio bez oca i bez majke. Allah je, zaista, moćan i u stanju da uradi sve.

Uz to vjerujemo da Isa nije bio bog, niti Božiji sin, niti je bio razapet. On je, ustvari, živ! Allah ga je uzdigao Sebi i spustit će ga pred kraj ovoga svijeta kako bi pravedno sudio među ljudima. On će biti zajedno sa muslimanima s obzirom da su oni jedini ispravni vjernici i monoteisti. Oni su i jedini koji ispravno vjeruju u Isaa, a i u sve ostale poslanike.

Uzvišeni Allah nam je u Kur'anu saopštio da je Isaova poslanica izvitoperena od strane kršćana. Skupina zabludjelih je, naime, iskrivila Indžil, te su mu dodali tekstove koje Isa nije izgovorio. Dokaz tome jesu različiti manuskripti Indžila i brojne kontradiktornosti u njima samim.

Uzvišeni nas je, također, obavijestio da je Isa obožavao samo svoga jedinoga Gospodara i ni od koga nije tražio da njega kao čovjeka obožava. Naprotiv, ljudima je naređivao da streme samo njihovom Stvoritelju. No, šejtan je kršćane naveo da obožavaju Isaa. U Kur'anu, Allah nam izričito očituje da neće oprostiti nikome ko bude obožavao nekoga mimo Njega, a Isa će se na Sudnjem danu odreći svih koji su njega obožavali. Kazat će im da im je naredio da obožavaju samo Stvoritelja, te da od njih nije tražio da njega tako tretiraju. Dokaz tome su riječi Uzvišenog:

﴿یَـٰۤأَهۡلَ ٱلۡكِتَـٰبِ لَا تَغۡلُوا۟ فِی دِینِكُمۡ وَلَا تَقُولُوا۟ عَلَى ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡحَقَّۚ إِنَّمَا ٱلۡمَسِیحُ عِیسَى ٱبۡنُ مَرۡیَمَ رَسُولُ ٱللَّهِ وَكَلِمَتُهُۥۤ أَلۡقَىٰهَاۤ إِلَىٰ مَرۡیَمَ وَرُوحࣱ مِّنۡهُۖ فَـَٔامِنُوا۟ بِٱللَّهِ وَرُسُلِهِۦۖ وَلَا تَقُولُوا۟ ثَلَـٰثَةٌۚ ٱنتَهُوا۟ خَیۡرࣰا لَّكُمۡۚ إِنَّمَا ٱللَّهُ إِلَـٰهࣱ وَ ٰ⁠حِدࣱۖ سُبۡحَـٰنَهُۥۤ أَن یَكُونَ لَهُۥ وَلَدࣱۘ لَّهُۥ مَا فِی ٱلسَّمَـٰوَ ٰ⁠تِ وَمَا فِی ٱلۡأَرۡضِۗ وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ وَكِیلࣰا﴾ "O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok."(En-Nisa', 171.)

Allah Uzvišeni je, također, kazao:(وَإِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ أَأَنتَ قُلْتَ لِلنَّاسِ اتَّخِذُونِي وَأُمِّيَ إِلَٰهَيْنِ مِن دُونِ اللَّهِ ۖ قَالَ سُبْحَانَكَ مَا يَكُونُ لِي أَنْ أَقُولَ مَا لَيْسَ لِي بِحَقٍّ ۚ إِن كُنتُ قُلْتُهُ فَقَدْ عَلِمْتَهُ ۚ تَعْلَمُ مَا فِي نَفْسِي وَلَا أَعْلَمُ مَا فِي نَفْسِكَ ۚ إِنَّكَ أَنتَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ "A kada Allah rekne: 'O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: 'Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!'' – on će reći: 'Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.'"(El-Maide, 116.)

Ko želi spasenje na Ahiretu neka prihvati islam i neka slijedi Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Poslanici i vjerovjesnici u složni u tome da će jedini spašeni na Sudnjem danu biti muslimani koji su vjerovali u Allaha, u sve poslanike i vjerovjesnike, te nisu pridružili nikog Allahu u obožavanju. U skladu s tim, oni koji su bili živi za vrijeme poslanika Musaa, koji su vjerovali u njega i slijedili njegove upute, oni su pravi vjernici i muslimani. Međutim, nakon što je Allah poslao Isaa, obaveza je bila svakome ko je slijedio Musaa da slijedi i vjeruje u Isaa također. Tada su takvi bili čestiti vjernici i muslimani. S druge strane, oni koji su kazali da će se zadržati na vjerovanju u Musaa, te da neće priznati Isaa, takvi nisu vjernici budući da nisu priznali poslanika kojeg je Uzvišeni Allah poslao. Na isti način, nakon što je Allah poslao posljednjeg poslanika Muhammeda svima je obaveza da u njega povjeruju. Dakle, Gospodar koji je poslao Musaa i Isaa, poslao je i posljednjeg poslanika Muhammeda. Prema tome, ko uznevjeruje u Muhammedovu poslanicu i navodno se zadrži na vjerovanju u Musaa ili Isaa, takav nije vjernik.

Nije dovoljno da čovjek izjavi da poštuje muslimane, niti da udjeljuje i pomaže siromasima. Neminovno je da povjeruje u Allaha, Njegove knjige, poslanike i u Sudnji dan; kako bi Uzvišeni od njega primio i sva ostala dobra djela. Ne postoji veći grijeh od širka i kufra, od odbacivanja objave koja potiče od Allaha, te od nepriznavanja posljednjeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Kršćani i Jevreji koji su saznali za poslanika Muhammeda, te ga nisu priznali i nisu prihvatili islam, takvi će vječno boraviti u Džehennemu. U vezi sa tim, Allah je kazao:

{إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ أُولَـٰئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّةِ} "Oni koji ne vjeruju: sljedbenici Knjige i mnogobošci, biće, sigurno, u vatri džehennemskoj, u njoj će vječno ostati; oni su najgora stvorenja."(El-Bejjine, 4.)

S obzirom da je islam posljednja Allahova poslanica spuštena čovječanstvu, obaveza je svakome ko čuje za islam i za posljednjeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da u njega vjeruje, da slijedi njegov zakon i da ga posluša u onome što naređuje i zabranjuje. Stoga, onaj koji ovo spozna i odbije, Allah od njega neće ništa prihvatiti, i imat će bolnu patnju na onom svijetu. Neki od dokaza za to su:

﴿وَمَن یَبۡتَغِ غَیۡرَ ٱلۡإِسۡلَـٰمِ دِینࣰا فَلَن یُقۡبَلَ مِنۡهُ وَهُوَ فِی ٱلۡـَٔاخِرَةِ مِنَ ٱلۡخَـٰسِرِینَ﴾ "A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati."(Alu Imran, 85.)

/(قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللَّهِ ۚ فَإِن تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ) "Reci: 'O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!' Pa ako oni ne pristanu, vi recite: 'Budite svjedoci da smo mi muslimani!'"(Alu Imran, 64.)

Šta je to što je neophodno kako bih bio musliman?

Da bi prihvatio islam potrebno je vjerovati u ovih šest stubova:

Vjerovanje u Allaha, te da je On Stvoritelj, Opskrbitelj, Vladar i Onaj Koji sve uređuje. Ništa mu nije slično, On nema ni suprugu ni dijete i jedini On zaslužuje da bude obožavan.

Vjerovanje u meleke kao Božije robove. On ih je stvorio od svjetlosti i učinio da neki među njima donose objavu vjerovjesnicima.

Vjerovanje u sve knjige koje je Allah objavio Svojim vjerovjesnicima) poput Tevrata i Indžila prije njihove izmjene), i vjerovanje da je Kur'an posljednja od njih.

Vjerovanje u sve poslanike, kao što su Nuh, Ibrahim, Musa, Isa i posljednji od njih Muhammed. Svi su oni bili ljudi, podržavani objavom i darovani su im znaci i čuda koja potvrđuju njihovu istinitost.

Vjerovanje u Sudnji dan. Tada će Allah oživjeti sva stvorenja, prva i posljednja, te će im presuditi. Vjernici će ući Džennet, a nevjernici u Džehennem.

Vjerovanje u odredbu što podrazumijeva da Allah zna sve što je bilo u prošlosti i što će biti u budućnosti, da je sve zapisao, da je sve to htio da se desi, te da je sve On stvorio.

Islam je staza sreće

Islam je vjera svih vjerovjesnika, te nije ograničena samo na Arape.

Islam je put istinske sreće na ovom i vječnog blagostanja na onom svijetu.

Islam je jedina vjera koja može udovoljiti svim duhovnim i fizičkim potrebama ljudi. Osim toga, u njoj je rješenje za sve ljudske probleme.

Uzvišeni Allah je kazao:

{قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعًا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلا يَضِلُّ وَلا يَشْقَى "'Izlazite iz njega svi' – reče On – 'jedni drugima ćete neprijatelji biti!' Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesretan biti.وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti."(Ta-Ha, 123-124.)

Koje su koristi prihvatanja islama?

Ulazak u islam nosi sa sobom velike koristi, među kojima su:

- Uspjeh i čast na ovom svijetu je biti Allahu pokoran rob. U suprotnom, čovjek će biti rob strasti, šejtana i prohtjeva.

- Najveći uspjeh će se ostvariti, a to će biti na Sudnjem danu kada čovjek bude spašen džehennemske kazne i kada bude uveden u Džennet. Tada će postići Allahovo zadovoljstvo i vječno će u Džennetu biti.

Oni koje Allah uvede u Džennet živjet će u neprestanim blagodatima. Neće umrijeti, ni ostariti, niti će ih dotaći bilo kakva bolest, bol ili tuga. Imat će sve što požele.

U Džennetu postoje užici koje oko nije vidjelo, uho nije čulo, niti ih je ljudska mašta ikada zamislila.

Jedan od dokaza za to je ajet:﴿مَنۡ عَمِلَ صَـٰلِحࣰا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنࣱ فَلَنُحۡیِیَنَّهُۥ حَیَوٰةࣰ طَیِّبَةࣰۖ وَلَنَجۡزِیَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُوا۟ یَعۡمَلُونَ﴾ "ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili."(En-Nahl, 97.)

Šta ću izgubiti ako ne prihvatim islam?

Čovjek će izgubiti najveće znanje i spoznaju, a to je poznavanje Allaha. Uz to, izgubit će vjeru u Njega koja mu pruža sigurnost i mir na ovom i trajnu sreću na budućem svijetu.

Čovjek će izgubiti pristup najvećoj knjizi koju je Allah objavio ljudima i vjerovanje u nju.

Čovjek će izgubiti vjeru u veličanstvene poslanike, kao i privilegiju druženja s njima u Džennetu. Bit će u društvu šejtana, zločinaca i idolopoklonika u Vatri, a koliko je to loš dom i društvo!

Uzvišeni Allah je kazao:

قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَلا ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ (15) "Reci: 'Izgubili su, uistinu, oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravi gubitak!'لَهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ ظُلَلٌ مِنَ النَّارِ وَمِنْ تَحْتِهِمْ ظُلَلٌ ذَلِكَ يُخَوِّفُ اللَّهُ بِهِ عِبَادَهُ يَا عِبَادِ فَاتَّقُونِ } . Nad njima će biti naslage vatre, a i ispod njih naslage; time Allah straši robove Svoje. "O robovi Moji, bojte se Mene!"(Ez-Zumer, 15-16.)

Ne odgađaj!

Ovaj svijet nije vječan...

Nestat će sve njegove ljepote i sve strasti će se ugasiti.

Doći će dan kada ćeš biti obračunat za sve što si uradio, a to je Sudnji dan. Uzvišeni Allah je u vezi sa tim rekao:{وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَالِ هَذَا الْكِتَابِ لاَ يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلاَ كَبِيرَةً إِلاَّ أَحْصَاهَا وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا وَلاَ يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا} "I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. 'Teško nama' – govoriće – 'kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!' – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti."(El-Kehf, 49.)

Allah, Uzvišeni i Svemogući, obavijestio nas je da će čovjek koji ne prihvati islam vječno boraviti u Vatri.

Ovo nije nimalo bezazleno. Naprotiv, radi se o ogromnom gubitku. O tome je Uzvišeni rekao:{وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ } "A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima."(Alu Imran, 85.)

Islam je jedina vjera koja je priznata kod Uzvišenog Allaha.

Allah nas je stvorio i Njemu se vraćamo, a ovaj svijet je ispit za nas.

Budi uvjeren da je ovaj život kratak poput sna... i da niko ne zna kada će umrijeti!

Šta ćeš odgovoriti svome Stvoritelju kada te bude upitao na Sudnjem danu: Zašto nisi slijedio istinu? Zbog čega nisi slijedio pečata svih vjerovjesnika?

Šta ćeš odgovoriti svome Gospodaru tada? On te je upozorio na posljedice nevjerovanja i neprihvatanja islama, a usto obavijestio te je kako će nevjernici vječno završiti u patnji džehennemskoj.

Uzvišeni je rekao:﴿وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ "A onima koji ne budu vjerovali i knjige Naše budu poricali – biće stanovnici Džehennema; u njemu će vječno ostati."[2: 39]. (El-Bekare, 39.)

Nema opravdanja za one koji napuste istinu i slijede svoje pretke.

Allah nas je obavijestio da mnogi odbijaju da prihvate islam zbog straha od okoline u kojoj žive.

Mnogi odbijaju islam jer ne žele promijeniti svoja uvjerenja koja su naslijedili od svojih predaka i zajednica u kojima borave. Mnoge od njih sprečava fanatizam i slijepa vjernost prema neistini koju su naslijedili.

Niko od njih neće imati opravdanja za to i stat će pred Allaha bez ikakvog argumenta u njihovu korist.

Nije ispravno, na primjer, da ateista ustraje na ateizmu uz izgovor da je odrastao u takvoj porodici. Naprotiv, obaveza mu je da iskoristi razum kojim ga je Allah počastio, te da promisli o velelepnom zdanju nebesa i Zemlje. Kada bi istinski razmislio shvatio bi da ovaj svemir ima svog Stvoritelja. Na isti način, onaj ko obožava kamenje i kipove, ne može mu biti opravdanje u tome to što je odrastao u takvoj sredini. I on mora da traga za istinom i da sebe priupita: "Kako da obožavam neživo biće koje me ne čuje, niti me vidi, niti mi može u bilo čemu koristiti?!"

Također, kršćanin, koji vjeruje u stvari koje se suprotstavljaju prirodi i razumu, mora se zapitati: "Kako Bog može žrtvovati Svog sina koji nije počinio grijehe zbog grijeha drugih ljudi?! To je nepravedno! Kako ljudi mogu razapeti i ubiti sina Gospodnjeg?! Zar Bog nije sposoban oprostiti grijehe ljudi bez da se njegov sin ubije? Zar Bog nije sposoban da odbrani Svoga sina?"

Dakle, dužnost razumnog čovjeka je da slijedi istinu, te da ne slijedi pretke na zabludi.

Uzvišeni Allah je kazao:﴿وَإِذَا قِیلَ لَهُمۡ تَعَالَوۡا۟ إِلَىٰ مَاۤ أَنزَلَ ٱللَّهُ وَإِلَى ٱلرَّسُولِ قَالُوا۟ حَسۡبُنَا مَا وَجَدۡنَا عَلَیۡهِ ءَابَاۤءَنَاۤۚ أَوَلَوۡ كَانَ ءَابَاۤؤُهُمۡ لَا یَعۡلَمُونَ شَیۡـࣰٔا وَلَا یَهۡتَدُونَ﴾ "A kada im se kaže: 'Pristupite onome što Allah objavljuje, i Poslaniku!', oni odgovaraju: 'Dovoljno nam je ono što smo od predaka naših zapamtili.' – Zar i ako preci njihovi nisu ništa znali i ako nisu na Pravome putu bili?!"(El-Maide, 104.)

Šta treba da uradi osoba koja želi da prihvati islam, ali u tome oklijeva iz bojazni da mu njegova rodbina ne pričini neprijatnost?

Onaj ko želi da prihvati islam i boji se okoline oko sebe može prihvatiti islam i sakriti svoju vjeru sve dok mu Allah ne dadne izlaz kako bi mogao samostalno koračati i javno ispoljavati svoju vjeru.

Obaveza ti je, dakle, da pod hitno islam prihvatiš, ali nisi dužan da o tome obavještavaš one koji su ti bliski ako se već pribojavaš njihove reakcije.

Znaj da, ako primiš islam, postat ćeš bratom mnogo miliona muslimana. Obrati se odgovornima u obližnjoj džamiji ili islamskom centru. Zatraži od njih savjet i pomoć ne bi li uspio na kraju.

Uzvišeni Allah je kazao:

{وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِب} "Onaj ko se Allaha bude bojao, Allah će mu izlaz dati i opskrbiti ga odakle se i ne nada."(Et-Talak, 2-3.)

Čitaoče Kur'ana,

zar nije važnije to što ćeš učiniti da tvoj Gospodar i Stvoritelj bude zadovoljan s tobom, od nastojanja da zadovoljiš ljude? Traži da On bude tobom zadovoljan, Koji ti je podario sve blagodati, Koji te je hranio dok si još bio zametak u utrobi majke i koji ti je podario zrak kojeg trenutno udišeš!

Zar uspjeh na ovom i na onom svijetu ne zaslužuje žrtvovanje svih ovosvjetskih užitaka, koji su prolazni? Doista, tako mi Allaha, zaslužuje.

Ne dopusti da te tvoja prošlost spriječi u ispravljanju tvoje trenutačne prakse. Popravi ono što je loše i radi ono što je dobro!

Budi istinski vjernik od danas! Ne dozvoli šejtanu da te ometa u slijeđenju istine!

Uzvišeni Allah je kazao:

{يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَأَنزلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا (174) "O ljudi, dokaz vam je već stigao od Gospodara vašeg i Mi smo vam objavili Jasno Svjetlo.فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَاعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُسْتَقِيمًا (175) } One koji budu u Allaha vjerovali i čvrsto se Njegovih propisa pridržavali – On će, sigurno, u milost Svoju i blagodat uvesti, i pravim putem Sebi uputiti."(En-Nisa', 174-175.)

Jesi li spreman da doneseš najvažniju odluku u svome životu?

Ako je po tebi logično sve što smo do sad kazali, te priznaješ istinu u dubini tvoje duše, na tebi je onda da pružiš prvi korak da postaneš musliman. Da li želiš da ti pomognemo u donošenju najbolje odluke u tvome životu i da ti olakšamo da postaneš musliman?

Ne dozvoli da te grijesi sprečavaju od islama! Allah nas je obavijestio u Kur'anu da će čovjeku svi grijesi biti oprošteni ukoliko primi islam i ukoliko se pokaje. Naravno, i nakon prihvatanja islama činit ćeš određene grijehe s obzirom da smo mi ljudi, a nismo bezgrješni meleci. Međutim, od nas se traži da tražimo oprosta od Allaha za naše grijehe, te da mu se kajemo za njih. Kada Allahu pokažeš da istinski želiš prihvatiti istinu bez odlaganja, te kada islam primiš, On će ti olakšati da ostaviš i ostale grijehe. Kada se neko iskreno obrati Allahu, želeći da slijedi istinu, On će mu omogućiti još više dobra da uradi. Uslijed toga, ne oklijevaj i primi islam već sad!

U tom kontekstu, Allah je kazao:﴿قُل لِّلَّذِینَ كَفَرُوۤا۟ إِن یَنتَهُوا۟ یُغۡفَرۡ لَهُم مَّا قَدۡ سَلَفَ﴾ "Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane, biće im oprošteno ono što je prije bilo."(El-Enfal, 38.)

Šta da uradim kako bih postao musliman?

Ulazak u islam je jednostavan čin i ne zahtijeva složene obrede niti prisustvo drugih osoba. Dovoljno je da osoba izgovori kelimei šehadet, svjesno i vjerujući u značenje toga. To možete učiniti izgovarajući: "Ešhedu en la ilahe illellah, ve ešhedu enne Muhammeden Resulullah / Svjedočim da nema istinskog boga osim Allaha i svjedočim da je Muhamed Allahov poslanik." Ako vam je lakše izgovoriti to na maternjem jeziku, to je također prihvatljivo. Važno je znati da nakon što izgovorite šehadet, postajete musliman, no potrebno je da nastavite učiti o svojoj vjeri kako biste pronašli sreću na ovome i spas na onome svijetu.

Ukoliko želite saznati više o islamu, posjetite sljedeću stranicu:

Stranica za prijevod značenja Kur'ana na ... jeziku:

Ako želite naučiti kako praktično primjenjivati islam, posjetite sljedeću stranicu:

Ko me je stvorio? Zbog čega?Sve što postoji ukazuje na Stvoritelja.

Allah je Taj Koji ih je stvorio!

Svojstva Uzvišenog

Neminovno je, dakle, da Gospodar koji se obožava ima savršene osobine.

Da li je shvatljivo da nas Stvoritelj ostavi uzaludno, bez objave?

Časni Kur'an

Zašto je bilo više poslanika?

Osoba ne može biti vjernik sve dok ne povjeruje u sve poslanike.

Šta je to islam?

Kakvo vjerovanje muslimani imaju kada je posrijedi Isa, alejhisselam?

Šta je to što je neophodno kako bih bio musliman?

Islam je staza sreće

Koje su koristi prihvatanja islama?

Šta ću izgubiti ako ne prihvatim islam?

Ne odgađaj!

Nema opravdanja za one koji napuste istinu i slijede svoje pretke.

Šta treba da uradi osoba koja želi da prihvati islam, ali u tome oklijeva iz bojazni da mu njegova rodbina ne pričini neprijatnost?

Čitaoče Kur'ana,

Jesi li spreman da doneseš najvažniju odluku u svome životu?

Šta da uradim kako bih postao musliman?