×
Islamul Religia naturii înnăscute, a rațiunii și a fericirii

Islamul

Religia naturii înnăscute, a rațiunii și a fericirii

În Numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurător

Oare te-ai întrebat vreodată?

Cine a creat Cerurile și Pământul și toate creațiile mărețe aflate în acestea? Și cine a conceput acest sistem precis și elaborat care le guvernează?

Cum este structurat și menținut acest vast Univers prin legile sale perfecte și precise, ani de-a lungul?

Oare acest Univers s-a creat pe sine însuși? Oare a apărut el din neant? Oare s-a creat el printr-o coincidență?

Pe tine, cine te-a creat?

Cine a instaurat acest sistem precis în organele corpului tău și în corpurile tuturor ființelor vii?

Nimeni nu va accepta să i se spună că această casă a luat ființă fără ca cineva să o construiască! Sau că neantul este cel care a creat-o! Și oare cum de unii oameni iau de bună afirmația că acest vast Univers a apărut fără creator?! Și oare cum acceptă o persoană rațională ideea că această precizie fină a Universului a rezultat printr-o coincidență?

Fără îndoială că există un Dumnezeu Preamăreț, Care este Creatorul și Orânduitorul acestui Univers și a ceea ce se află în el, iar Acesta este Allah, Preaslăvitul și Preaînaltul.

Iar Domnul Dumnezeu, Preaslăvit fie El, ne-a trimis nouă Mesageri cărora le-a coborât Cărțile Divine (cu revelația), și ultima dintre acestea este Nobilul Coran, pe care Allah l-a revelat lui Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa), ultimul Său Mesager. Prin intermediul Scripturilor și Mesagerilor Săi, Allah:

⦁ Ni s-a prezentat pe El Însuși și Atributele Sale și a evidențiat dreptul Său asupra noastră, precum și care sunt drepturile noastre asupra Lui.

⦁ Ne-a îndrumat să știm că El este Domnul Care a creat toate creațiile și că El este Cel Viu, Care nu moare niciodată; și toată creația se află în Mâna Sa, sub Stăpânirea și Controlul Său.

⦁ Și ne-a înștiințat, de asemenea, că unul dintre Atributele Sale este știința; și El cuprinde totul cu Știința Sa, și El este Cel care Aude totul și Atoatevăzător și nimic nu Îi rămâne ascuns, nici pe Pământ, și nici în Ceruri.

Allah este Domnul Stăpânitor, Cel Veșnic Viu, Cel Atotsuficient, Unicul de care depind viețile tuturor creațiilor Sale. El este Susținătorul, Care susține și întreține viețuirea fiecărei făpturi, Preaslăvit fie El. A spus Allah Preaînaltul:﴿اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ﴾ „Allah! Nu există altă divinitate în afară de El, Al-Hayy [Cel Viu], Al-Qayum [Veșnicul]! Nici aţipirea, nici somnul nu-L cuprind! Ale Lui sunt cele din Ceruri şi de pe Pământ! Cine este acela care ar putea mijloci la El fără de îngăduinţa Lui? El le ştie pe cele de dinaintea lor şi pe cele după ei. Şi ei nu pricep nimic din ştiinţa Sa în afară de ceea ce El voieşte. Scaunul Lui ( pe care se află Tălpile Sale) se întinde peste Ceruri şi peste Pământ şi păzirea lor nu-I este grea. El este Al-Aliy [Preaînaltul], Al-Adhim [Mărețul]![Coran, 2:255]

⦁ De asemenea, ne-a dezvăluit că El este Domnul Stăpânitor, Cel Căruia Îi sunt atribuite calitățile perfecțiunii. El este Cel Care ne-a dăruit minți și simțuri pentru a înțelege miracolul creației Sale și Atotputernicia Sa, vădind astfel Măreția și Puterea Sa și perfecțiunea Atributelor Sale. El a sădit în noi o natură înnăscută care indică desăvârșirea Sa și faptul că El nu poate fi caracterizat de imperfecțiune.

⦁ El ne-a învățat că Domnul Dumnezeu, este deasupra Cerurilor Sale. El nu este parte din nicio lume sau creație a Sa, și nici creația Sa nu sălășluiește în El.

⦁ El ne-a evidențiat că ni se impune să ne supunem Lui, Preaslăvitul, pentru că El este Creatorul nostru, precum și Creatorul și Orânduitorul Universului.

Creatorul posedă Atributele Măreției și El nu poate fi niciodată asociat cu nevoia sau imperfecțiunea, pentru că Dumnezeu nu uită, Dumnezeu nu doarme, Dumnezeu nu mănâncă și nici nu se cuvine ca El să aibă vreo soție sau vreun fiu. Astfel, toate Scripturile care contravin măreției Creatorului nu aparțin adevăratei revelații aduse de Mesagerii lui Dumnezeu (Pacea fie asupra lor).

A spus Allah Preaînaltul în Nobilul Coran:﴿قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ * 1. Spune: „El este Allah, Cel Unic!ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ * 2. Allah-us-Samad (Stăpânul)لَمۡ یَلِدۡ وَلَمۡ یُولَدۡ * 3. El nu zămislește și nu este născutوَلَمۡ یَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدُۢ﴾ 4. Și El nu are pe nimeni egal!"[Coran 114, 1-4]

Și dacă tu crezi în existența unui Dumnezeu Creator, oare te-ai întrebat vreodată despre scopul creării tale? Și ce voiește Allah de la noi și care este rostul existenței noastre?

S-ar putea, oare, ca Allah să ne fi creat pe noi și apoi să ne fi lăsat de izbeliște? Ar fi, oare, posibil ca Allah să fi creat toate aceste creaturi fără niciun motiv sau scop anume?

Realitatea este că Domnul Dumnezeu, Marele Creator, ne-a înștiințat despre scopul pentru care El ne-a creat, și anume supunerea noastră numai față de El, Unicul, precum și despre ceea ce El așteaptă de la noi. El ne-a vădit că numai El este demn de a fi adorat și ne-a învățat prin Mesagerii Săi (Pacea lui Allah fie asupra lor) cum să Îl adorăm și cum ne putem apropia de El, prin urmarea poruncilor Lui și abandonarea a ceea ce ne-a interzis. De asemenea, ne-a făcut cunoscut cum putem obține Mulțumirea Sa și cum să ne ferim de pedeapsa Lui, și ne-a înștiințat despre destinația noastră de după moarte.

El ne-a înștiințat că această viață lumească este un simplu test și că viața adevărată și deplină va fi în Viața de Apoi, după moarte.

Și ne-a înștiințat, de asemenea, că oricine Îl adoră pe Allah așa cum El a poruncit, și se oprește de la ceea ce El a interzis, va avea o viață bună în această lume și fericirea veșnică în Viața de Apoi. Iar acela care se opune și nu Îl ascultă pe Allah și nu crede în El, va gusta greutatea și nimicnicia în această lume și chinul veșnic în Viața de Apoi.

Noi știm că nu decurge această viață lumească fără ca fiecare om să-și primească răsplata sa pentru ceea ce a făcut bun sau rău. Și oare ar fi posibil să nu existe nicio pedeapsă pentru cei nelegiuiți și nicio răsplată pentru cei care fac bine?

Domnul nostru ne-a înștiințat că obținerea Mulțumirii Sale și a protecției de pedeapsa Sa nu se poate realiza decât prin acceptarea religiei Islamului; care presupune predarea deplină numai Lui și adorarea numai a Lui, Unicul, fără niciun partener sau asociat, și supunerea față de El, prin ascultare și respectarea legii Sale, cu împăcare și acceptare. Și a făcut clar faptul că El nu acceptă de la oameni nicio altă religie în afara Islamului și a spus Allah Preaînaltul:(وَمَن يَبۡتَغِ غَيۡرَ ٱلۡإِسۡلَٰمِ دِينا فَلَن يُقۡبَلَ مِنۡهُ وَهُوَ فِي ٱلۡأٓخِرَةِ مِنَ ٱلۡخَٰسِرِينَ) Acela care își dorește altă religiedecât Islamul, nu-i va fi acceptată, și el se va afla în Lumea de Apoi printre cei pierduți.[Coran, 3:85]

Cel care va privi la ceea ce este adorat în zilele noastre de majoritatea oamenilor, va putea observa că unul se închină unei ființe umane, altul se închină idolilor, iar un altul adoră planetele și așa mai departe. O persoană rațională, însă, nu ar trebui să adore pe nimeni altcineva în afară de Domnului lumilor, Cel perfect și deplin în toate Atributele Sale. Și oare cum ar putea el să adore o creație asemenea lui sau chiar mai neînsemnată și mai mică decât el, în vreme ce Cel adorat nu se cuvine a fi nicidecum o ființă umană, un idol, un copac sau un animal!

Astfel, toate religiile pe care oamenii le practică în zilele noastre – cu excepția Islamului – nu sunt acceptate de Dumnezeu, întrucât ele sunt, fie religii fabricate de oameni, fie religii care au fost inițial divine și mai apoi denaturate de mâna omului. Contrar acestora, Islamul este religia Domnului lumilor și ea va rămâne neschimbată și nealterată, iar Scriptura acestei religii, Sfântul Coran, a fost conservat și păstrat în forma în care a fost revelat de Unicul Dumnezeu și nu încetează să existe încă în mâinile musulmanilor, până în ziua de azi, în limba în care i-a fost inițial revelată ultimului Mesager (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa).

Unul dintre principiile fundamentale ale Islamului este credința în toți Mesagerii trimiși de Allah, recunoscându-i în totalitatea lor ca ființe umane, pe care Allah i-a susținut și i-a întărit cu semne limpezi și miracole și i-a trimis să cheme la adorarea numai a Sa, Unicul, fără niciun asociat sau partener.Ultimul dintre acești Mesageri este Trimisul Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) pe care Allah l-a trimis cu Legea divină finală, care a înlocuit legile Mesagerilor de dinaintea sa și pe care l-a întărit și susținut cu semne mărețe, cel mai de seamă dintre acestea fiind Nobilul Coran. Acesta este Cuvântul Domnului lumilor, cea mai măreață carte pe care omenirea a cunoscut-o vreodată, miraculoasă prin conținutul, formularea, organizarea și reglementările Sale. Ea cuprinde călăuzirea către adevărul care conduce la fericire, atât în această viață, cât și în Viața de Apoi; și a fost revelată în limba arabă pură.

Există numeroase dovezi raționale și științifice care demonstrează, fără nicio urmă de îndoială, că acest Coran este Cuvântul Creatorului, Slavă Lui, și nu este posibil ca el să fi fost făcut de oameni.

Printre principiile fondatoare ale Islamului se numără și credința în Îngeri și în Ziua Judecății, în care Allah învie oamenii din morminte pentru a-i socoti pentru faptele lor. Apoi, cei care au crezut și au făcut fapte bune vor fi răsplătiți cu fericirea veșnică în Rai, iar cei care nu au crezut și păcătuit vor fi chinuiți în Focul Iadului. De asemenea printre principiile fundamentale ale Islamului se numără și credința și acceptarea a tot ceea ce a fost predestinat de către Allah, fie că este favorabil sau nu.

Religia Islamului este o abordare holistică a vieții, în concordanță cu natura înnăscută, bunul simț și rațiunea și este acceptată în mod natural de sufletele drepte. Ea a fost legiferată de Preamărețul Creator pentru creația Sa și ea este religia binelui și a fericirii pentru toți oamenii, atât în această viață, cât și în Viața de Apoi; fără nicio discriminare în funcție de rasă sau culoare, susținând egalitatea tuturor oamenilor. În Islam, oamenii nu se deosebesc și nu se ridică unii deasupra altora decât prin faptele lor drepte.

Allah Preaînaltul spune:(مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِن فَلَنُحۡيِيَنَّهُۥ حَيَوٰة طَيِّبَة وَلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ) „Pe cel ce face o faptă bună - bărbat sau femeie - și este credincios îl vom dărui Noi cu o viață bună. Și Noi îivom răsplăti pe ei după [faptele] cele mai bune pe care le-au săvârșit."[Coran, 16:97]

Allah confirmă în Nobilul Coran credința în El ca Domn și Adorat, în Islam ca adevărata religie și în Mohammed ca Mesager, iar acceptarea Islamului și este un fapt impus și absolut necesar, și nu o chestiune lăsată la libera alegere a omului; întrucât în Ziua Învierii, el va avea parte de socoteală și răsplată; iar cel care a fost cu adevărat credincios va obține o izbândă și o biruință măreață, în vreme ce necredinciosului îi va fi destinată pierderea deplină.

A spus Allah Preaînaltul:(... وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ يُدۡخِلۡهُ جَنَّٰت تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَاۚ وَذَٰلِكَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِيمُ، [...] iar cel care Îl va asculta pe Allah și Trimisul Său, [Allah] îl va face să intre în Grădini pe sub care curg râuri, pentru a rămâne veșnic în ele, iar aceasta este mare izbândă.وَمَن يَعۡصِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَيَتَعَدَّ حُدُودَهُۥ يُدۡخِلۡهُ نَارًا خَٰلِدا فِيهَا وَلَهُۥ عَذَاب مُّهِين) Însă pe acela care nu este supus lui Allah și Trimisului Său și încalcă legile Lui, [Allah] îl va face să intre în Foc, rămânând veșnic în el și el va avea parte de chinuri înjositoare.[Coran, 4:13-14]

Și acum, cel care își dorește să accepte Islamul, trebuie să spună: Aș-hadu an la ilaha illa Allah, Ua aș-hadu anna Muhammadan Rasulu-Allah (mărturisesc că nu există alt dumnezeu demn de a fi adorat în afară de Allah și mărturisesc că Mohammed este Mesagerul lui Allah), cunoscând ceea ce înseamnă aceasta și crezând în ea. În acest fel, el va deveni musulman. Apoi, urmează ca, treptat, să învețe restul reglementărilor islamice, pentru a putea împlini, în cunoștință de cauză, cele care i-au fost prescrise de către Allah.

Islamul

Religia naturii înnăscute, a rațiunii și a fericirii

Pe tine, cine te-a creat?

S-ar putea, oare, ca Allah să ne fi creat pe noi și apoi să ne fi lăsat de izbeliște? Ar fi, oare, posibil ca Allah să fi creat toate aceste creaturi fără niciun motiv sau scop anume?

Noi știm că nu decurge această viață lumească fără ca fiecare om să-și primească răsplata sa pentru ceea ce a făcut bun sau rău. Și oare ar fi posibil să nu existe nicio pedeapsă pentru cei nelegiuiți și nicio răsplată pentru cei care fac bine?