×
Кой ме сътвори? И защо ме сътвори?Всяко нещо доказва съществуването на Създателя

Кой ме сътвори? И защо ме сътвори?

Всяко нещо доказва съществуването на Създателя.

Кой е създал небето, земята и великите творения в тях, които не могат да бъдат обхванати [от хората]?

Кой е създал тази прецизна и сложна система на небето и земята?

Кой е създал човека и му е дал слух, зрение и разум, правейки го способен да придобива знания и да разбира фактите?

Как си обяснявате тази прецизна изработка в системите на вашето тяло и телата на живите организми? Кой ги сътвори?

Как е организирана и стабилна тази велика вселена със своите закони, които точно я регулират през годините?

Кой е установил системите и законите, които управляват този свят (живот и смърт, размножаване на живите организми, ден и нощ, смяна на сезоните и т. н.)?

Дали самият Той е създал тази вселена? Или е дошла от нищото? Или е възникнала случайно?

Защо човек вярва в съществуването на неща, които не вижда? Като например: (възприятие, ум, дух, чувства и обич). Не е ли, защото той вижда техните ефекти? Как може човек да отрича съществуването на Създателя на тази велика вселена, когато вижда ефектите при Неговите създания и ефектите от създаването и милостта му?!

Никой няма да приеме да му се каже, че тази къща се е появила без никой да я е построил! Или да му се каже, че нищото е посторило тази къща! Как някои хора могат да вярват на онези, които казват, че тази велика вселена е дошла без Създател? Как един разумно мислещ човек може да приеме да му се каже, че тази точна дисциплина на вселената се е появила случайно?

Всевишният Аллах казва:(أَمۡ خُلِقُواْ مِنۡ غَيۡرِ شَيۡءٍ أَمۡ هُمُ ٱلۡخَٰلِقُونَ، أَمۡ خَلَقُواْ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضَۚ بَل لَّا يُوقِنُونَ).,,Нима бяха сътворени от нищо, или те са творците? Или те сътвориха небесата и земята? Не, ала не се убеждават"(Свещеният Коран 52: 35 - 36).

Пречистият и Всевишен Аллах.

Има един Господ и Създател, който притежава много велики имена и качества, доказващи Неговото съвършенство. Сред имената Му са: Създателят, Милосърдният, Даряващият препитанието, Прещедрият и „Аллах", което е най-известното име сред имената на Всемогъщия Господ, а значението му е: ,,Единственият, заслужаващ да се обожествява с право, няма Той съдружник".

Всевишният Аллах казва в Свещения Коран (1):﴿قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ* ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ*لَمۡ یَلِدۡ وَلَمۡ یُولَدۡ*وَلَمۡ یَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدُۢ﴾,,Кажи [о, Мухаммед]: ,,Той е Аллах ­ Единственият,Аллах, Целта [на всички въжделения]!Нито е раждал, нито е роден,и няма равен Нему"(Свещеният Коран 112: 1 - 4).

И казва Всевишният Аллах:﴿اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ﴾,,Аллах! Няма друг Бог освен Него ­ Вечноживият, Неизменният! Не Го обзема нито дрямка, нито сън. Негово е онова, което е на небесата и което е на земята. Кой ще се застъпи пред Него, освен с Неговото позволение? Той знае какво е било преди тях и какво ще бъде след тях. От Неговото знание обхващат само онова, което Той пожелае. Неговият Престол вмества и небесата, и земята, и не Му е трудно да ги съхрани. Той е Всевишният, Превеликият"(Свещеният Коран 2: 255).

Качествата на Господ, Пречист и Всевишен е Той:

Господ е Този, който е създал земята, подчинил я е и я направил годна за Своите създания, Той е Този, който е създал небесата и великите творения в тях, Той е сътворил слънцето, луната, нощта и деня с този точен контрол, който доказва Неговото величие.

Господ е Този, който ни подчини на въздуха, без който нямаме живот, Той е Този, който ни спуска дъжд и ни подчинява моретата и реките, Той е Този, който ни храни, докато сме утробите на нашите майки, без да имаме каквато и да било сила. Той е Този, Който кара кръвта да тече във вените ни и кара сърцата ни да бият непрекъснато, от деня на раждането ни до смъртта ни.

Всевишният Аллах казва:﴿وَاللَّهُ أَخْرَجَكُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ﴾,,И ви извади Аллах от утробите на вашите майки, без да имате знание, и Той направи за вас слуха и зрението, и сърцата, за да сте признателни"(Свещеният Коран 16: 76].

Госдодът, който бива обожествяван, трябда да се характеризира със съвършени качества.

Нашият Създател ни е дарил умове, които да осъзнават Неговото величие, и е вложил в нас вродена природа, която показва Неговото съвършенство и че Той не може да бъде характеризиран с несъвършенство.

Богослуженията трябва да бъдат само заради и към Всевишния Бог - Аллах, тъй като Той е съвършен и заслужаващ да бъде обожествяван, а всичко, което бива обожествявано освен Него, е неистинско божество, с недостатъци и изложено на смърт, унищожение и гибел.

Не е допустимо обожествяваният да бъде човек, идол, дърво или животно!

Не е прилично за разумния човек да обожествява когото и да било, освен този, който е съвършен. Нима е нормално човек да обожествява друго творение, което е на по- нисша степен от него?!

Господ не може да бъде плод в утробата на жената и да се ражда като децата!

Господ е Този, който е създал творенията, и творенията са под Неговата власт и на Него са покорени, не е възможно хората да Му навредят и никой няма способността да Го измъчва, разпъва на кръст или унижава.

Не е възможно Господ да умира!

Господ е Този, който не забравя, не спи и не се храни, Той е велик, не е възможно да има жена или син. Създателят притежава качествата на величието и никога не може да се характеризира с нужда или недостатък. Всички текстове, които съдържат нещо противоречащо на величието на Създателя и се приписват на пророците, са променени текстове и не са част от автентичното откровение, с което са дошли Мойсей , Исус и други пророци /благослов и мир над всички тях/.

Всевишният Аллах казва:يَا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ وَإِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئًا لَا يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ (73)مَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ (74),,О, хора, пример Ви се дава, чуйте го! Онези, които зовете вместо Аллах, и муха не могат да сътворят, дори да се обединят за това. И мухата да им грабне нещо, не могат да си го възвърнат. Слаб е както молителят, така и моленият.Не оценяват те Аллах с истинското Му величие. Аллах е Всесилен, Всемогъщ"(Свещеният Коран 22: 73 - 74).

Възможно ли е Създателят да ни остави без откровение?

Възможно ли е Бог да е създал всички тези същества без цел? Напразно ли ги е създал, след като Той е Премъдрият и Всезнаещият?

Възможно ли е Този, който ни е създал с такава прецизност и изкусност и ни е подчинил всичко на небесата и земята, да ни създаде без цел или да ни остави без отговор на най-важните въпроси, които ни вълнуват, като: Защо сме тук? Какво е след смъртта? Каква е целта на нашето сътворение?

Разбира се, че не е, Бог изпрати пратеници, за да знаем целта на нашето съществуване и какво иска Той от нас!

Бог изпрати пратеници, за да ни съобщят, че само Той е достоен за обожествяване, да ни научат как да Му служим, да ни информират за Неговите заповеди и забрани и да ни научат на добродетелните ценности, към които, ако се придържаме, животът ни ще бъде хубав и изпълнен с добро и благословии.

Бог е изпратил много пратеници (като Ной, Авраам, Мойсей и Исус) и е дарил на тези пратеници знамения и чудеса, показващи тяхната истинност и че са изпратени от Създателя.

Последният от пратениците е Мухаммед /Бог - Аллах, да го благослови и с мир да го дари/, на него Бог е низпослал Свещения Коран.

Пратениците ни казват ясно, че този живот е само изпит и че истинският живот ще бъде след смъртта,

и че има рай за вярващите, които се покланят на единствения Бог - Аллах, който няма съдружник и вярват във всички пратеници, и че има огън, който Бог е подготвил за невярващите, които са се покланяли на други богове заедно с Аллах или не са вярвали, в когото и да било от пратениците на Аллах.

Всевишният Аллах казва:يَابَنِي آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي فَمَنِ اتَّقَى وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (35)وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (36),,О, синове на Адам, явят ли ви се пратеници измежду вас, разказвайки ви за Моите знамения, то за онези, които се побоят и поправят, не ще има страх и не ще скърбят.А които взимат за лъжа Нашите знамения и се големеят пред тях, те са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно"

(Свещеният Коран 7: 35 - 36).

И казва - Пречист е Той:﴿ أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ ﴾,,Нима смятахте, че ви сътворихме напразно и че при Нас не ще бъдете върнати?"(Свещения Коран 23: 115).

Свещеният Коран

Свещеният Коран е Словото на Всевишния Бог - Аллах, което е низпослано на последния от пратениците, Мухаммед ﷺ, и е най-голямото чудо, което доказва истинността на пророчеството на Мухаммед ﷺ. Той е с истинност в постановленията си и безпогрешен в информацията си. Бог предизвиква невярващите в него да измислят дори една глава като този Коран, но те не могат да го направят, заради красотата на неговия стил, прецизността и подредбата на думите му. Той съдържа в себе си много разумни доказателства и научни факти, които показват, че тази книга не може да е била създадена или написана от хора, а по-скоро тя е Словото на Господа на човечеството, Пречист е Той.

Защо пратениците са много на численост?

Бог - Аллах, е изпращал пратеници от началото на човечеството, за да призовават хората към техния Господ и да им оповестяват Неговите заповеди и забрани. Призивът на всички тях е бил: ,,Служете единствено на Всемогъщия и Превелик Бог, Аллах!". Всеки път, когато един народ започвал да изоставя или изопачава това, което техният пратеник е оповестил , като заповедта да се обожествява само Аллах, тогава единственият Бог - Аллах, възлагал на друг пратеник да коригира пътя и да призовава хората обратно към вроденото у човек качество на монотеизма в Аллах и подчинението само на един Бог. И така, докато Бог не завършил пратеничеството с последия пророк, Мухаммед ﷺ, който е изпратен с всеобхватния божествен закон за всички човешки същества до Деня на възкресението, допълващ и отменящ божествените законите, които са дошли преди него. Всевишният Бог - Аллах, лично се е заел да опази този божествен закон и послание до края на Света, до Съдния ден.

Затова ние мюсюлманите вярваме - така, както Аллах е повелил - във всички предишни пратеници, пророци и небесни книги.

Всевишният Аллах казва:﴿ءَامَنَ ٱلرَّسُولُ بِمَاۤ أُنزِلَ إِلَیۡهِ مِن رَّبِّهِۦ وَٱلۡمُؤۡمِنُونَۚ كُلٌّ ءَامَنَ بِٱللَّهِ وَمَلَـٰۤىِٕكَتِهِۦ وَكُتُبِهِۦ وَرُسُلِهِۦ لَا نُفَرِّقُ بَیۡنَ أَحَدࣲ مِّن رُّسُلِهِۦۚ وَقَالُوا۟ سَمِعۡنَا وَأَطَعۡنَاۖ غُفۡرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَیۡكَ ٱلۡمَصِیرُ﴾[2: 285].,,Пратеника повярва в онова, което му бе низпослано от неговия Господ, повярваха и вярващите. Всеки от тях повярва в Аллах и в Неговите ангели, и Неговите писания, и Неговите пратеници. (И казаха: ,,Разлика не правим между никого от Неговите пратеници". И рекоха: ,,Чухме и се подчинихме. Опрости ни, Господи наш! Към Теб е завръщането"(Свещения Коран 2: 285)).

Човек не се счита за вярващ, докато не повярва във всички пратеници и пророци.

Този, който е изпратил всички пророци е единственият Бог - Аллах, и ако човек не вярва дори в един от тях, той всъщност не вярва във всички тях. Няма по- голям грях от това човек да отхвърли откровението, което Бог му е изпратил. Условие е да се вярва във всички пророци и пратеници, за да се влезе в Рая.

Всеки един е длъжен да вярва във всички Божии пратеници, а това може да стане само чрез вяра и следване на последния от тях, Мухаммед ﷺ.

Бог - Аллах- споменава в Свещения Коран, че човекът, който откаже да повярва дори в само един от пратениците и пророците, става неверник в Бог - Аллах, и неверник спрямо Божието откровение:

Прочети следните знамения:"إنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِاللَّهِ ورُسُلِهِ ويُرِيدُونَ أنْ يُفَرِّقُوا بَيْنَ اللَّهِ ورُسُلِهِ ويَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ ونَكْفُرُ بِبَعْضٍ ويُرِيدُونَ أنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلًاأُولَئِكَ هُمُ الكافِرُونَ حَقًّا وأعْتَدْنا لِلْكَفَرَيْنِ عَذابًا مُهِينًا﴾".,,Които не вярват в Аллах и в Неговите пратеници, и искат да отделят Аллах от Неговите пратеници, и казват: ,,Вярваме в едни и не вярваме в други", и искат да поемат среден път,тези са истинските неверници. И приготвихме за неверниците унизително мъчение"(Свещеният Коран 4: 150 - 151).

Какво е ислямът?

Ислямът е отдаване на Всевишния Аллах чрез единобожие - монотеизъм, подчинение на Него чрез покорство и спазване на Неговия божествен закон с удовлетвореност и приемственост.

Аллах е изпратил пратениците с еднакво послание, а именно - да призовават хората да обожествяват само Аллах, Който няма съдружник.

Исмямът е религията на всички пророци, призивът на всички тях е еднакъв, а останалите божествени постановления са различни. Мюсюлманите в ден-днешен са единствените хора, които се придържат към правилната вяра, с която са изпратени всички пророци. Посланието на исляма е истинното, автентинчото послание в това наше време. Господът, който е изпратил Авраам, Мойсей и Исус е същият Господ, който е изпратил и последния от пратениците, Мухаммед. Божествените закони на исляма се явяват като анулиращи на всички предишни божествени закони.

Всички религии, които се изповядват от хората - с изключение на исляма - са религии, създадени от хората, или религии, които са били божествени и след това са подправени от човешки ръце и са се превърнали в смес от суеверни развалини, наследени митове и човешки трудове. Що се отнася до доктрината на мюсюлманите, това е една ясна вяра, която не се променя. Вижте Свещения Коран, това е една и съща книга във всички мюсюлмански страни.

Всевишният Аллах казва в Корана:قُلْ آمَنَّا بِاللَّهِ وَمَا أُنْزِلَ عَلَيْنَا وَمَا أُنْزِلَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَالنَّبِيُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ (84)وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ 85).,,Кажи: ,,Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Авраам и Исмаил, и Исаак, и Яков, и родовете [му], и в дареното на Мойсей и на Исус, и на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени.А който търси друга религия освен исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той е от губещите"

(Свещеният Коран 3: 85 - 86).

Какво е вярването на мюсюлманите по отношение на Исус /мир нему/?

Знаете ли, че мюсюлманите са длъжни да вярват в Божия пророк Исус, да го обичат, да го уважават и да вярват в неговото послание, което е призивът да обожествяваме единствено Аллах, който няма съдружник?! Мюсюлманите вярват, че пророкът Исус и пророкът Мухаммед /Бог да ги благослови и с мир да ги дари/ са били пророци и че са били изпратени да насочват хората към божия път на Аллах и пътя към Рая.

Ние - мюсюлманите - вярваме, че Исус /мир нему/ е бил един от най-великите пратеници, изпратени от Всевишния Аллах, и вярваме, че той е роден по чуден начин. Бог - Аллах, ни казва в Корана, че Той е създал Исус, без да има баща, както Той е създал Адем без да има баща и майка, така че Бог - Аллах, има власт за всичко.

Ние вярваме, че Исус не е бог, нито Божи син и че не е бил разпнат, а напротив, той е жив. Бог - Аллах, го е възнесъл при Себе Си, за да го спусне в края на света като справедлив управник. Тогава той ще бъде с мюсюлманите, защото мюсюлманите вярват в монотеизма, с който е изпратен Исус и всички пророци.

Бог - Аллах, ни известява в Свещения Коран, че посланието на Исус е било изопачено от християните и че има заблудени, отклонили се хора, които са изопачили и променили Евангелието и са добавили текстове, които Исус не е казал. Доказателство за това са множеството копия на Евангелието и наличието на множество противоречия в него.

Бог - Аллах, ни съобщава, че Исус е обожествявал своя Господ и не е искал от никого да обожествява самия него, а по-скоро е заповядал на хората си да се покланят на неговия Създател, но Сатаната е подтикнал християните да обожествяват Исус. Бог - Аллах, ни казва в Корана, че няма прости на никого, който се е покланял на друг освен на Него, и че Исус в Деня на възкресението ще се отрече от тези, които са му се покланяли и са го обожествявали, като им каже: ,,Аз ви заповядах да обожествявате Създателя и не съм искал от вас да се покланяте на Мен". Доказателството за това са думите на Всевишния Аллах:﴿یَـٰۤأَهۡلَ ٱلۡكِتَـٰبِ لَا تَغۡلُوا۟ فِی دِینِكُمۡ وَلَا تَقُولُوا۟ عَلَى ٱللَّهِ إِلَّا ٱلۡحَقَّۚ إِنَّمَا ٱلۡمَسِیحُ عِیسَى ٱبۡنُ مَرۡیَمَ رَسُولُ ٱللَّهِ وَكَلِمَتُهُۥۤ أَلۡقَىٰهَاۤ إِلَىٰ مَرۡیَمَ وَرُوحࣱ مِّنۡهُۖ فَـَٔامِنُوا۟ بِٱللَّهِ وَرُسُلِهِۦۖ وَلَا تَقُولُوا۟ ثَلَـٰثَةٌۚ ٱنتَهُوا۟ خَیۡرࣰا لَّكُمۡۚ إِنَّمَا ٱللَّهُ إِلَـٰهࣱ وَ ٰ⁠حِدࣱۖ سُبۡحَـٰنَهُۥۤ أَن یَكُونَ لَهُۥ وَلَدࣱۘ لَّهُۥ مَا فِی ٱلسَّمَـٰوَ ٰ⁠تِ وَمَا فِی ٱلۡأَرۡضِۗ وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ وَكِیلࣰا﴾,,О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Исус, синът на Мария, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мария, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: ,,Троица!". Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник"

(Свещеният Коран 4: 171).

И казва, Всевишният Аллах:(وَإِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ أَأَنتَ قُلْتَ لِلنَّاسِ اتَّخِذُونِي وَأُمِّيَ إِلَٰهَيْنِ مِن دُونِ اللَّهِ ۖ قَالَ سُبْحَانَكَ مَا يَكُونُ لِي أَنْ أَقُولَ مَا لَيْسَ لِي بِحَقٍّ ۚ إِن كُنتُ قُلْتُهُ فَقَدْ عَلِمْتَهُ ۚ تَعْلَمُ مَا فِي نَفْسِي وَلَا أَعْلَمُ مَا فِي نَفْسِكَ ۚ إِنَّكَ أَنتَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ,,И когато Аллах рече: ,,О, Иса /Исус/, сине на Мариам /Мария/, ти ли каза на хората: ,,Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!". Рече: ,,Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща"(Свещеният Коран 5: 116).

Който иска да бъде спасен в отвъдното, трябва да приеме исляма и да последва пророка Мухаммед /Аллах да го благослови и с мир да го дари/.

Една от истините, които са едни и същи при всички пророци и пратеници /мира на Аллах да е над тях/, е че само мюсюлманите - отдадените само на Аллах, ще бъдат спасени в отвъдния живот, това са тези, които вярват във Всевишния Бог - Аллах, не съдружават в служенето си друг с Него и вярват във всички пророци и пратеници. Тези, които са били по времето на пророка Мойсей и са вярвали в него и са следвали неговите учения се считат за праведни мюсюлмани и вярващи, но след като Бог - Аллах, изпратил Исус, последователите на Мойсей са били длъжни да вярват в Исус и да го следват. Всеки, който е бил повярвал в Исус, е праведен мюсюлманин и всеки, който е отказвал да повярва в Исус и е заявил, че ще остане на религията на Мойсей, е невярващ. Така е, защото той отказва да повярва в пророк, изпратен от Бог - Аллах. И след като Бог - Аллах, изпраща последния от пратениците, Мухаммед, става задължение за всички хора да вярват в него и да го последват. Господ е този, който е изпратил Мойсей и Исус, и Той е този, който е изпратил последния пратеник, Мухаммед. Така че всеки, който не вярва в посланието на Мухаммед /Аллах да го благослови и с мир да го дари/ и казва: „Ще продължа да следвам Мойсей или Исус", не е вярващ.

Не е достатъчно човек да каже, че уважава мюсюлманите, нито е достатъчно за спасението му в отвъдния живот да дава милостиня и да помага на бедните. По-скоро той непременно трябва да повярва в Бог - Аллах, в Неговите книги, в Неговите пратеници и в Сетния ден, за да приеме Аллах от него всички тези неща! Няма по-голям грях от политеизма /съдружаването/, неверието в Бог - Аллах, отхвърлянето на откровението, което Бог е низпослал, или отхвърлянето на пророчеството на последния от Неговите пророци, Мухаммед /Аллах да го благослови и с мир да го дари/. Евреите и християните, които са чули за изпращането на Мухаммед, Пратеника на Бог /Аллах да го благослови и с мир да го дар/ и са отказали да повярват в него и да приемат исляма за своя религия, ще бъдат в огъня на Ада, вечно пребиваващи там. Както казва Всевишният Аллах:{إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ أُولَـٰئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّةِ},,Онези от хората на Писанието /евреите и християните/ и от съдружаващите, които не вярваха, ще бъдат в Огъня на Ада, там ще пребивават вечно. Те са най-лошите от създанията"

(Свещеният Коран 98: 6).

И тъй като последното послание от Аллах към човечеството е низпослано, всеки човек, който чуе за исляма и чуе за последния пророк Мухаммед /Бог да го благослови и с мир да го дари/, трябва да повярва в него, да последва неговия закон и да му се подчинява в неговите повели и забрани. Затова, който чуе за това последно послание и го отхвърли, Бог - Аллах, няма да приеме от него нито едно добро дело, и той ще бъде измъчван в отвъдния живот. Доказателството за това са думите на Всевишния Аллах:﴿وَمَن یَبۡتَغِ غَیۡرَ ٱلۡإِسۡلَـٰمِ دِینࣰا فَلَن یُقۡبَلَ مِنۡهُ وَهُوَ فِی ٱلۡـَٔاخِرَةِ مِنَ ٱلۡخَـٰسِرِینَ﴾,,А който търси друга религия освен исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той е от губещите"

(Свещеният Коран 3: 85).

И казва Всевишният Аллах:(قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللَّهِ ۚ فَإِن تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ),,Кажи: ,,О, хора на Писанието, елате към едно общо слово между нас и вас ­ да не служим на друг освен на Аллах и да не Го съдружаваме с нищо, и едни от нас да не приемат други за господари, освен Аллах!". А отвърнат ли се, кажете: ,,Засвидетелствайте, че сме мюсюлмани!"(Свещения Коран 3: 64).

Какво трябва да направя, за да стана мюсюлманин?

За да встъпи човек в исляма, той трябва да повярва в тези шест основи:

Да повярва, че Всевишният Аллах е Сътворяващият, Даряващият препитанието, Управляващият и Владетелят, няма подобен Нему, няма Той съпруга, нито дете, и че само и единствено Аллах заслужава да бъде обожествяван и да му се служи.

Да повярва в меляикетата - ангелите, че те са раби на Аллах, които е сътворил от светлина и е направил от техните дела да бъде спускането на откровението на Аллах към пророците Му.

Да повярва във всички низпослани небесни книги от Аллах на пророците (като Тората и Евангелието на Исус), както и в последната низпослана книга - Свещения Коран.

Да повярва във всички пратеници, като Ной, Авраам, Моисей, Исус и последния от тях, Мухаммед. Те са хора, които Аллах е подкрепил със Своето откровение и им е дал знамения и чудеса, които доказват, че те говорят истината.

Да повярва в Отвъдния живот, когато Аллах ще възкреси всички, от първия до последния човек, ще отсъди между творенията и ще въведе в Рая вярващите, и ще вкара в Огъня на Ада невярващите.

Да повярва в съдбата и че Аллах знае всяко нещо, което е било в миналото, и всяко нещо, което ще се случи в бъдеще, и че Аллах е предписал това и е пожелал да се случи, Той е сътворил всяко нещо.

Исмямът - пътят към щастието

Ислямът е религията на всички пророци, не е религия специфична за арабите.

Ислямът е пътят към истинското щастие в земния живот и непреходното блаженство в отвъдния.

Ислямът е единствената религия, способна да се отзове на нуждите на душата и тялото и да разреши всички човешки проблеми.

Всевишният Аллах казва:{قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعًا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلا يَضِلُّ وَلا يَشْقَىوَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى,,И рече: ,,Напуснете двамата оттук ­ всички! Вие сте (със сатаната) врагове един на друг! И щом ви се яви напътствие от Мен, ­ който следва Моето напътствие, той нито ще се заблуди, нито ще пострада.А който се отдръпва от Моето напомняне, за него има живот в лишения и сляп ще го подкараме в Деня на възкресението"

(Свещеният Коран 20: 123 - 124).

Каква полза имам от приемането на исляма?

В приемането на исляма има големи позли, от тях са:

- Успехът и честта в този свят, изразяващи се в това човек да бъде служещ раб на Бог - раб на Аллах, в противен случай е слуга на страстта, сатаната и желанията.

- Най-великият успех в отвъдния свят, а именно човек да бъде спасен от Ада, да бъде въведен в Рая и да е спечелил задоволството на Бог и вечно пребиваване в Рая.

- Тези, които Аллах въведе в Рая, те вечно ще живеят там, няма да умират, няма да изпитват каквито и да било болести, болки и мъки, няма да остаряват и ще имат всичко, което пожеалят.

В Рая има наслада, която окото не е виждало, ухото не е чувало и не може да си я представи човек.

От доказателствата за това са Словата на Всевишния Аллах:﴿مَنۡ عَمِلَ صَـٰلِحࣰا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنࣱ فَلَنُحۡیِیَنَّهُۥ حَیَوٰةࣰ طَیِّبَةࣰۖ وَلَنَجۡزِیَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُوا۟ یَعۡمَلُونَ﴾,,На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело, Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда по-хубава от онова, което са вършили"(Свещения Коран 16: 97).


Какво ще загубя, ако откажа да приема исляма?

Човекът ще загуби най-великата наука и знание, а именно науката и знанието за Бог - Аллах, и ще изгуби вярата в Бога, която дава сигурност и спокойствие на този свят и вечно блаженство в отвъдния.

Човекът ще загуби достъп до най-великата книга, която Бог е низпослал на хората, и вярата в тази велика книга.

Той ще загуби вярата във великите пророци, и също така ще изгуби това да бъде заедно с тях в Рая в Деня на възкресението. Ще бъде в компанията на дяволи, престъпници и тирани в огъня на Ада, в лошо място на пребиваване с лоши другари.

Всевишният Аллах казва:قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَلا ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ (15)لَهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ ظُلَلٌ مِنَ النَّارِ وَمِنْ تَحْتِهِمْ ظُلَلٌ ذَلِكَ يُخَوِّفُ اللَّهُ بِهِ عِبَادَهُ يَا عِبَادِ فَاتَّقُونِ } .,,А вие служете на каквото желаете вместо на Него!". Кажи: ,,Губещите са онези, които ще погубят себе си и своите семейства в Деня на възкресението. Да, това е явната загуба!Над себе си ще имат слоеве от Огъня, и под себе си ­ слоеве. С това Аллах заплашва Своите раби: ,,О, раби Мои, бойте се от Мен!"

(Свещеният Коран 39: 15 - 16).

Не отлагай решението си!

Земният живот не е място за вечно пребиваване...

Цялата красота ще изчезне от нея и всяко желание ще угасне...

Ще настъпи денят, когато ще ти бъде потърсена равносметка за всяко нещо, което си вършел отпреди, това е Денят на Равносметката. Всевишният Аллах казва:{وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَالِ هَذَا الْكِتَابِ لاَ يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلاَ كَبِيرَةً إِلاَّ أَحْصَاهَا وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا وَلاَ يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا},,И ще бъде изложена книгата [на делата]. Тогава ще видиш престъпниците в уплах от онова, което е в нея, и ще кажат: ,,О, горко ни! Каква е тази книга, която не пропуска нищо, нито малко, нито голямо, без да го пресметне?". И ще намерят пред себе си всичко, което са вършили. Твоят Господ никого не угнетява"(Свещеният Коран 18: 49).

Всемогъщият и Превелик Бог - Аллах, известява, че този, който не се отдаде на Него като мюсюлманин, ще пребивава вечно в огъня на Ада.

Тази загуба изобщо не е малка, тя е огромна:{وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ },,А който търси друга религия освен исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той е от губещите"(Свещеният Коран 3: 85).

Ислямът е единствената приета религия от Бог - Аллах, Той не приема друга религия, освен него.

Аллах ни е сътворил и при Него ще се завърнем, а този земен живот е нашият изпит.

Бъди сигурен, че този земен живот е много къс - като един сън... Никой не знае кога ще умре!

Какъв ще бъде твоят отговор пред Сътворилия те, когато те попита в Съдния Ден: ,,Защо не последва истината?", ,,Защо не последва последния от пророците?".

Какъв отговор ще дадеш на твоя Господ в Съдния ден, след като Той те е предупредил за последствията от неверието и отхвърлянето на исляма и ти е съобщил, че съдбата за невярващите е вечна гибел в огъня на Ада?

Всевишният Аллах казва:﴿وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾[2: 39].,,А които не вярват и взимат за лъжа Нашите знамения, тези са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно"(Свещеният Коран 2: 39).

Няма извинение за онези, които изоставят истината и подражават на бащите и предците си.

Всемогъщият и Превелик Бог - Аллах - ни съобщава, че много от хората ще отказват да приемат исляма от страх от средата, в която живеят.

Много хора отказват да приемат исляма, защото не желаят да променят убежденията и вярванията си, които са наследили от предците им и са свикнали с тях. Много от тях са възпрепятствани от фанатизъм и страст към погрешните вярвания, които са наследили.

Всички тези хора нямат извинение за това и ще застанат пред Бог - Аллах, без оправдание.

Не е извинение за атеиста да каже: „Ще остана атеист, защото съм роден в атеистично семейство!". По-скоро той трябва да използва ума, който Бог - Аллах, му е дал, да размишлява върху величието на небето и земята и да мисли с разума си, който неговият Създател му е дал, за да осъзнае, че тази вселена има Създател. По същия начин за този, който се покланя на камъните и идолите, няма извинение да подражава на бащите си. По-скоро той трябва да търси истината и да се запита: ,,Как аз се покланям на неодушевен предмет, който не може да ме чуе, да ме види и дори да ми помогне с каквото и да било?!".

По същия начин християнинът, който вярва в неща, които противоречат на разума и вроденото чувство у човек да вярва само в един бог - Аллах, трябва да се запита: ,,Как е възможно Бог да убие сина си, който не е извършил грях, заради греховете на други хора? Това е несправедливо! Как може хората да разпнат и убият Божия Син? Нима Бог не може да прости греховете на човечеството, без да им позволи да убият Сина Му? Нима Господ не може да защити Сина Си?".

Дълг на мъдрия човек е да следва истината, а не да подражава на бащите и предците си в погрешни вярвания.

Всевишният Аллах казва:﴿وَإِذَا قِیلَ لَهُمۡ تَعَالَوۡا۟ إِلَىٰ مَاۤ أَنزَلَ ٱللَّهُ وَإِلَى ٱلرَّسُولِ قَالُوا۟ حَسۡبُنَا مَا وَجَدۡنَا عَلَیۡهِ ءَابَاۤءَنَاۤۚ أَوَلَوۡ كَانَ ءَابَاۤؤُهُمۡ لَا یَعۡلَمُونَ شَیۡـࣰٔا وَلَا یَهۡتَدُونَ﴾,,И когато им се каже: ,,Елате при това, което Аллах е низпослал, и при Пратеника!", казват: ,,Стига ни това, което сме заварили от своите предци". А ако техните предци не са знаели нищо и не са били напътени?"(Свещеният Коран 5: 104).

Какво трябва да направи човек, който иска да приеме исляма, но се страхува за себе си от вредата на роднините си?

Който иска да приеме исляма, но се страхува от заобикалящата го среда, той може да приеме исляма и да крие своето приемане на исляма, докато Аллах му улесни по-добър път, в който да стане независим и да изяви наяве, че е приел исляма.

Дълг на човек е да приеме исляма незабавно, но не трябва да съобщава на околните за своето приемане на исляма или да го разгласява, ако в това има вреда за него.

Знайте, че ако приемете исляма, вие ще бъдете брат на милиони мюсюлмани и можете да се свържете с джамията или ислямския център във вашата страна и да ги помолите за съвет и помощ, а те ще бъдат изключително щастливи от това.

Всевишният Аллах казва:{وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِب},,За онзи, който се бои от Аллах, Той ще стори изход, и ще му даде препитание оттам, откъдето не е предполагал"

(Свещеният Коран 65: 2 - 3).

Уважаеми читателю,

не е ли по-важно да бъде удовлетворен от теб Аллах, който те сътвори - който ти даде от всичките Си благодати, който ти е дарил храна, докато си бил зародиш в утробата на майка си, и ти е дал въздуха, който дишаш сега - отколкото да бъдат удовлетворени хората от теб?

Нима заради успеха в земния и отвъдния живот не си струва да се пожертват всички мимолетни удоволствия на преходния живот? О, да, кълна се в Аллах, струва си!

Не позволявай твоето минало да ти попречи да поправиш грешния си път, постъпвайки правилно.

Стани истински вярващ днес! Не позволявай на сатаната да те възпре от следването на истината!

Всевишният Аллах казва:{يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَأَنزلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا (174)فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَاعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُسْتَقِيمًا (175) },,О, хора, при вас дойде довод от вашия Господ и ви низпослахме явна светлина.А които вярват в Аллах и се привържат към Него, Той ще ги въведе в милост от Него и в благодат, и ще ги насочи към Себе Си по правия път"

(Свещения Коран 4: 174 - 175).

Готов ли си да вземеш най-великото решение в живота си?

Ако всичко споменато до тук има смисъл за теб и си разпознал истината в сърцето си, тогава трябва да направиш първата стъпка към това да станеш мюсюлманин. Искаш ли да ти помогна да вземеш най-доброто решение в живота си и да те насоча как да станеш мюсюлманин?

Не позволявай твоите грехове да ти попречат да приемеш исляма. Бог - Аллах, ни каза в Корана, че опрощава всички грехове на човек, ако той приеме исляма и се покае пред своя Създател. Дори след като приемеш исляма, естествено е да допускаш някои грехове, ние сме хора, не сме безпогрешни ангели, но това, което се иска от нас, е да молим Бог - Аллах, за прошка и да се покайваме пред Него. И когато Аллах види, че ти си побързал да приемеш истината, приел си исляма и си изрекъл двете свидетелства на вярата, тогава Той ще ти помогне да изоставиш останалите грехове. Който се обърне към Аллах и следва истината, Аллах ще го насочи към повече доброта, така че не се колебай да приемеш исляма на момента.

От доказателствата за това са Словата на Всевишния Аллах:﴿قُل لِّلَّذِینَ كَفَرُوۤا۟ إِن یَنتَهُوا۟ یُغۡفَرۡ لَهُم مَّا قَدۡ سَلَفَ﴾,,Кажи на неверниците, че ако престанат, ще им се опрости онова, което е било по-рано..."(Свещеният Коран 8: 38).

Какво да направя, за да стана мюсюлманин?

Приемането на исляма е нещо лесно, не изисква ритуали, официално събитие или присъствието на когото и да било.Човек трябва само да произнесе двете свидетелства, знаейки тяхното значение и вярвайки в тях, като каже: ,,Ешхеду елля иляхе илляллах уе ешхеду енне Мухаммеден расулюллах" (Свидетелствам, че няма друг [истински] Бог, [заслужаващ да бъде обожествяван] освен Аллах, и свидетелствам, че Мухаммед е Пратеника на Аллах). Ако можеш да го кажеш на арабски е по- добре, а ако ти е трудно, достатъчно е да го изречеш на твоя език и по този начин ще станеш мюсюлманин. След това трябва да научиш основни неща от твоята религия - исляма, която ще бъде източникът на щастието ти в този свят и спасението ти в отвъдния живот.


За повече информация относно исляма ви препоръчвам да посетите уебсайта:

Линк за превод на значенията на Свещения Коран на езика...:

За да се научите как да практикувате исляма, ви препоръчваме да посетите уебсайта: