×
Ко је створио свемир? Ко је мене створио? Зашто?

Ко је створио свемир? Ко је мене створио? Зашто?

Да ли сам на правом путу?

Ко је створио небеса и Земљу и све што се на њима и у њима налази од великих створења које нисмо у стању појмити нити обухватити?

Ко је створио овај прецизни и савршени ред на небу и Земљи?

Ко је створио човека, подарио му слух, вид, разум и учинио га способним да стиче знање и спознаје стварност?

Ко је створио овај прецизни систем у твоме телу и ко те обликовао на најлепши начин?

Промотри стварање живих бића у њиховој разноликости и разноврсности. Ко је створио и обликовао све те непрегледне и разнолике изгледе?

Како се овај величанствени свемир стабилизује и организује са својим прецизним законима кроз године?

Ко је поставио системе који управљају овим светом (животом и смрћу, репродукцијом живих бића, ноћу и даном, променама годишњих доба, итд.)?

Да ли је овај свемир створио сам себе? Или је настао из ничега? Или је настао случајно? Узвишени Аллах је рекао:﴿أَمْ خُلِقُوا مِنْ غَيْرِ شَيْءٍ أَمْ هُمُ الْخَالِقُونَ (٣٥) ,,Зар су они без Створитеља створени или су они сами себе створили?!أَمْ خَلَقُوا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بَلْ لَا يُوقِنُونَ﴾ Зар су они небеса и Земљу створили?! Не, него они неће да верују."[Ет-Тур, 35-36]

Ако нисмо створили сами себе, а немогуће је да смо дошли из ничега или случајно, онда је истина која је неоспорна: да овом свемиру мора постојати велики и моћни Створитељ, јер је немогуће да се овај свемир сāм створио! Или да је дошао из ничега! Или да је дошао случајно!

Зашто човек верује у постојање ствари које не види, као што су сазнање, разум, душа, осећаји, љубав? Зар није зато што види њихове трагове? Како човек може порећи постојање Створитеља овог величанственог свемира док види трагове Његових створења, Његово давање и милост?

Нико разуман неће прихватити да му се каже: ,,Ова кућа је дошла без тога да јој постоји градитељ!" Или да му се каже: ,,Ова кућа је настала из ничега!" Како онда неки људи верују онима који тврде да је овај величанствени свемир успостављен без Створитеља? Како разуман човек може прихватити да му се каже: ,,Ова прецизна хармонија свемира настала је случајно?"

Све нас ово доводи до једног закључка, а то је да овим свемиром управља Велики Господар, Моћни Управитељ, и да је само Он достојан обожавања. Све што се обожава осим Њега је заблуда и не заслужује да буде обожавано.

Господар, Творац, Величанствени

Постоји један Створитељ, Он је Владар, Управитељ, Опскрбитељ, Он даје живот и смрт, Он је Тај који је створио Земљу и учинио је потчињеном Својим створењима, Он је тај који је створио небеса и остала велика и огромна створења која се налазе на њима. Он је поставио прецизну равнотежу Сунца, Месеца, ноћи и дана, а која указује на Његову величину.

Он је Тај који нам је подредио зрак без којег не бисмо имали живота, Он је Тај Који нам шаље кишу, и потчинио нам је мора и реке, Он је Тај Који нас храни и чува док смо фетуси у утробама наших мајки, беспомоћни, Он је Тај Који је успоставио проток крви у нашим жилама од нашег рођења до наше смрти.

Тај Господар, Творац и Опскрбитељ је Узвишени Аллах.

Узвишени Аллах је рекао:﴿إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ﴾ ,,Заиста је Господар ваш Аллах Који је небеса и Земљу у шест дана створио, а затим се над Аршом узвисио. Он тамом ноћи дан прекрива и она га у стопу прати, а Сунце и Месец и звезде покоравају се Његовој наредби. Само Он располаже стварањем и одлучивањем! Узвишен нека је Аллах, Господар светова!"[Ел-'Араф, 54]

Аллах је Господар који је Створитељ свега што постоји у свемиру, како оног што видимо, тако и оног што не видимо. Све осим Њега је створено. Он је једини достојан обожавања и не треба обожавати никога осим Њега. Нема Њему равног у Његовом власништву, стварању, управљању или обожавању.

Ако бисмо, у теоретском смислу, претпоставили постојање других божанстава заједно с Господаром Узвишеним, то би довело до нарушења равнотеже у свемиру. Јер није прикладно да два божанства истовремено управљају свемиром. Аллах, нека је узвишен, каже:{لَوْ كَانَ فِيهِمَا آلِهَةٌ إِلَّا اللَّهُ لَفَسَدَتَا} ,,Да Земљом и небесима управљају други богови, а не Аллах, пореметили би се."[Ел-Енбија', 22]

Особине и својства Господара и Творца

Господар, нека је узвишен, поседује најлепша имена која су бројна и не могу се набројати. Такође, Он поседује многе величанствене особине које указују на Његову савршеност. Међу Његовим именима су: Створитељ, Аллах, што значи Једини Бог достојан обожавања, без икаквог партнера. Он је Живи, Вечни, Милостиви, Опскрбитељ, и Племенити.

Узвишени Аллах је рекао у Племенитом Кур'ану:﴿اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ وَلا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ﴾ ,,Аллах је, нема истинског бога осим Њега, Живи и Вечни! Не обузима Га ни дремеж ни сан! Његово је оно што је на небесима и на Земљи! Ко је тај ко се може пред Њим заузимати без Његовог допуштења?! Он зна шта је било пре и шта ће бити после њих, и они не могу обухватити од Његовог знања осим колико Он жели. Његов Курсиј обухвата и небеса и Земљу и Њему није тешко одржавати их! Он је Свевишњи и Величанствени!"[Ел-Бекаре, 255]

Узвишени Аллах је рекао:﴿قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (١) ,,Реци: Он је Аллах – Један!اللَّهُ الصَّمَدُ (٢) Аллах је Уточиште сваком!لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (٣) Није родио и рођен није,وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ﴾ и нико Му раван није!"[Ел-Ихлас, 1-4]

Господар који заслужује да буде обожаван поседује својства савршенства

Једна од Његових особина јесте и то да је Он једини достојан обожавања, док је све остало створено, подложно променама, задужено наредбама и ограничено.

Једна од Његових особина јесте и да је Он Живи, Вечни. Све што живи настало је Аллаховом вољом и хтењем. Аллах је то из ничега створио, и Он је тај који одржава њихово постојање, опскрбљује их и штити. Господар је Живи који никада не умире и немогуће је да нестане; Он је Вечни који никада не спава, нити га обузима сан.

Једна од Његових особина јесте и да је Он Ел-'Алим (Свезнајући), Нема ништа на Земљи нити на небесима што је Њему скривено.

Једна од Његових особина јесте и да је Он Онај који све чује, и Онај који све види. Он чује све звукове и види свако створење. Он зна што душе шапућу и што срца крију, и ништа Му није скривено ни на Земљи ни на небу, Нека је узвишен.

Његово својство је и то да је Он Моћни, Нема ништа што је изван Његове моћи, нити било чија воља може оспорити Његову. Он чини шта жели и спречава што жели, Он промиче и одгађа ствари према Његовој преузвишеној мудрости.

Једна од Његових особина је и то да је Он Створитељ, Опскрбитељ, Управитељ. Он је Тај који је створио створења и управља њима, сва створења су у Његовој власти и под Његовом контролом.

Његове особине су да се одазива у невољи, помаже потребнима, олакшава тугу. Свако створење кад западне у невољу или тескобу, нужно се обраћа Њему.

Обожавање се може усмерити само Узвишеном Аллаху, јер Он је Једини савршени који је достојан обожавања, без икога другог поред Њега. Свако ко се обожава мимо Њега, уствари, обожава се неисправно, јер се ради о нечему што је мањкаво и подложно смрти и променама.

Аллах, нека је узвишен, нам је подарио разум који може схватити нешто од Његове величине, и усађено је у нама природно стање које воли добро и мрзи зло, и осећа смиреност када се обратимо Аллаху, Господару светова. Ово природно стање указује на Његову савршеност и да Он, нека је узвишен, не може бити описан недостатком.

Није примерено за разумног човека да обожава осим Оног који је савршен. Како би могао обожавати створење које је непотпуно?

Онај који се обожава не може бити човек, идол, дрво или животиња!

Господар је изнад небеса, узвишен над свиме, на Свом престољу, одвојен од створења. У Његовом Бићу нема ништа од Његових створења, нити у Његовим створењима има ичега од Његовог Бића. Он се не појављује нити се утеловљује у било чему од Његових створења.

Господару ништа није слично, Он је Онај који чује и види, и нема никога ко би Му био раван. Он је независан о Својим створењима, Он не спава нити једе храну, и Он је величанствен, те није могуће да има супругу или дете. Створитељ поседује карактеристике величанствености и никада не може бити описан потребом или недостатком.

Узвишени Аллах је рекао:﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ وَإِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئًا لَا يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ (٧٣) ,,О људи, ево једног примера, па га послушајте: 'Они које ви, поред Аллаха молите, не могу никако ни мушицу створити, макар се ради ње сакупили. А ако би им мушица нешто уграбила, они то не би могли од ње избавити, нејак је и онај који тражи и оно што се тражи!'"مَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ﴾ ,,Они не величају и не познају Аллаха како треба, а Аллах је, заиста, моћан и силан."[Ел-Хаџџ, 73-74]

Зашто нас је створио овај велики Створитељ? И шта жели од нас?

Је ли разумно веровати да је Бог створио сва ова створења без сврхе, да их је створио узалуд, иако је Мудар и Зналац?

Је ли разумно веровати да нас је Он створио с таквим прецизним и савршеним планом, и подредио нам све што је на небесима и на Земљи, а да нас је створио без сврхе или оставио без одговора на најважнија питања која нас муче, попут: Зашто смо овде? Шта долази након смрти? Која је сврха нашег постојања?

Је ли разумно да нема казне за неправедне и награде за оне који чине добро?

Узвишени Аллах каже:﴿أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ﴾ ,,Зар сте мислили да смо вас узалуд створили и да Нам се нећете вратити?"[Ел-Му'минун, 115]

Узвишени Аллах је послао посланике да бисмо сазнали сврху нашег постојања, да нас упуте како да Га обожавамо и како да Му се приближимо, да нам открије шта жели од нас и како да задобијемо Његово задовољство, те нас је обавестио о стањима након смрти.

Аллах је послао посланике како би нам саопштили да је Он једини достојан обожавања, и да бисмо знали како да Га обожавамо, како би нам пренели Његове заповеди и забране, и како би нас научили племенитим вредностима које, ако их прихватимо, чине наш живот благословљеним и испуњеним благодатима.

Аллах је послао многе посланике попут Ноја, Абрахама, Мојсија и Исуса, и помогао их чудесима и знацима који сведоче о њиховој истинитости и да су послати од Њега, нека је узвишен. Последњи од њих био је Мухаммед, нека је Аллахов благослов и мир на њега.

Посланици су нам јасно саопштили да је овај живот испит и да ће прави живот бити након смрти.

Постоји Џеннет (Рај) за вернике који су само Аллаха обожавали и веровали у све посланике, и постоји Ватра (Пакао) коју је Аллах припремио за невернике који су се клањали другим боговима поред Аллаха или нису веровали ни у једног од Аллахових посланика.

Узвишени Аллах је рекао:﴿يَا بَنِي آدَمَ إِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ آيَاتِي فَمَنِ اتَّقَى وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (٣٥) ,,О синови Адамови, кад вам између вас самих буду долазили посланици који ће вам прописе Моје објашњавати – онда се они који се буду Аллаха бојали и добра дела чинили неће ничега бојати нити ће за било чим туговати;وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ а они који доказе Наше буду порицали, и од њих се буду охоло окретали, биће становници у ватри, у њој ће вечно остати."[Ел-Е'араф, 35-36]

Узвишени Аллах је рекао:﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (٢١) ,,О људи, обожавајте Господара свог, Који је створио вас и оне пре вас, да бисте се сачували."الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ فِرَاشًا وَالسَّمَاءَ بِنَاءً وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْ فَلَا تَجْعَلُوا لِلَّهِ أَنْدَادًا وَأَنْتُمْ تَعْلَمُونَ (٢٢) Који вам је Земљу постељом, а небо здањем учинио; Који с неба спушта кишу и с њом изводи плодове, опскрбу вашу. Зато не приписујте Аллаху друга божанства, а ви знате то."وَإِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَادْعُوا شُهَدَاءَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ (٢٣) ,,А ако сумњате у оно што смо Ми објавили Нашем робу Мухаммеду, саставите ви једно поглавље слично томе и позовите и божанства ваша, изузев Аллаха, ако истину говорите.فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا وَلَنْ تَفْعَلُوا فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ (٢٤) Па ако то не учините, а сигурно нећете учинити, онда се чувајте ватре чије ће гориво бити људи и камење; припремљена је она за невернике.وَبَشِّرِ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقًا قَالُوا هَذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِنْ قَبْلُ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ А оне који верују и добра дела чине обрадуј рајским баштама кроз које реке теку; сваки пут када им се из њих да какав плод, они ће рећи: ,,Ово смо и пре јели "– а биће им давани само њима слични. У њима ће чисте жене имати, и у њима ће вечно боравити."[Ел-Бекаре, 21-25]

Зашто има више посланика?

Аллах је послао Своје посланике свим народима, тако да ниједан народ није остао без посланика, који их је позивао да обожавају свог Господара и преносио Његове заповеди и забране. Крајњи циљ њиховог позива је био да људи обожавају Аллаха јединог и Свемогућег. Кад год би неки народ почео напуштати или искривљавати оно што им је донео њихов посланик у погледу веровања у Његову једноћу, Аллах би послао другог посланика да исправи пут и врати људе на прави пут вере у Једног Аллаха и покорност Њему.

Аллах је завршио низ посланика са Мухаммедом, нека је Аллахов благослов и мир на њега, који је донео потпуну веру и трајни закон који ће важити за све људе до Судњег дана. Тај закон је потпун и надилази све претходне законе, те Узвишени Аллах гарантује трајност и опстанак овог верског система до Судњег дана.

Особа не може бити верник све док не поверује у све посланике.

Аллах је Тај који је послао посланике и наредио створењима да им се покоравају. Ко год не верује у једну од посланица, заиста је узневеровао у све њих. Нема већег греха од тога да човек одбаци Аллахову објаву. Стога је вера у све посланике неопходна за улазак у Џеннет.

Зато, дужност сваког човека у овом времену јесте да верује у Аллаха и у све Његове посланике, те да верује у Дан последњи. То се може постићи једино веровањем и слеђењем последњег посланика, Мухамеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега, потпомогнутог трајним чудом, Часним Кур'аном. Узвишени Аллах је обећао да ће га чувати све док је света и века.

У Часном Кур'ану, Узвишени Аллах спомиње да онај ко одбије веровати у било којег од Његових посланика, он је неверник у Аллаха, порицатељ Његове објаве. Узвишени Аллах каже:﴿إِنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَيُرِيدُونَ أَنْ يُفَرِّقُوا بَيْنَ اللَّهِ وَرُسُلِهِ وَيَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ وَنَكْفُرُ بِبَعْضٍ وَيُرِيدُونَ أَنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَلِكَ سَبِيلًا (١٥٠) ,,Они који у Аллаха и Његове посланике не верују и желе да између Аллаха и Његових посланика у веровању направе разлику, па говоре: ,,У неке верујемо, а у неке не верујемо", и желе да између тога некакав став заузму,أُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ حَقًّا وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُهِينًا﴾ они су збиља прави неверници; а Ми смо неверницима припремили срамну патњу."[Ен-Ниса', 150-151]

Зато ми муслимани верујемо у Аллаха и у Судњи дан, како је Аллах наредио, и верујемо у све посланике и претходне књиге. Узвишени Аллах каже:﴿آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ﴾ ,,Посланик верује у оно што му се објављује од његовог Господара, а и верници, сваки од њих верује у Аллаха, и анђеле Његове, и Књиге Његове, и посланике Његове: 'Ми међу посланицима Његовим не правимо разлику!' И говоре: 'Чујемо и покоравамо се! Молимо Те за опрост, Господару наш, а код Тебе је коначно одредиште!"[Ел-Бекаре, 285]

Шта је то Племенити Кур'ан?

Племенити Кур'ан је Божија реч и Његова објава коју је спустио последњем посланику, Мухаммеду, нека је Аллахов благослов и мир на њега. Он је највеће чудо које доказује истинитост његовог посланства. Кур'ан је истина у својим прописима и истина у својим казивањима.Узвишени Аллах је дао изазов онима који поричу да начине једну суру попут кур'анске, али су они били неспособни да то учине; и то управо због величине садржаја који Кур'ан садржи и свих аспеката људског живота које обухвата на овом и будућем свету. Кур'ан садржи све истините верске чињенице у које се мора веровати.Такође, обухвата заповеди и забране које човек треба следити када је у питању однос између њега и Господара, или у питањима која се тичу самог њега, или када је реч о релацијама између њега и свих других створења. Све је то прецизно и јасно исказано и појашњено.Такође, садржи много рационалних доказа и знанствених чињеница које указују на то да овај текст не може бити дело људи, већ је то говор Господара људи, нека је Он узвишен.

Шта је то Ислам?

Ислам је потпуна преданост Узвишеном Аллаху, на начин да Му се призна Његова једноћа, да Му се покори и спроводи Његов верозакон са задовољством и потпуним прихватањем, те да се искаже неверовање у све што се обожава мимо Њега.

Узвишени Аллах је послао посланике са једном поруком, а то је: позив на обожавање Аллаха Јединог, без икаквих других партнера, и неверовање у све што се обожава осим Аллаха.

Ислам је вера свих посланика, јер је њихов позив био исти, иако су им закони били различити. Муслимани данас су једини који се придржавају истинске вере коју су сви посланици донели, а порука ислама у овом времену је истинита и последња је порука од Створитеља људима.Дакле, Господар који је послао Абрахама, Мојсија и Исуса, нека је мир с њима, исти је Онај који је послао последњег од посланика, Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега. Закон ислама (Шеријат) дошао је као дерогирајући за претходне законе.

Све религије које људи данас практикују - осим ислама - су религије које су производ људи или су биле божанске, али су их људи накнадно извитоперили, тако да су постале мешавина митолошких празноверја, наслеђених митова и људских нагађања.

Вера муслимана је јасна вера која се не мења. Њихова богослужја којима се покоравају су усмерена према једном Богу. Муслимани обављају пет дневних молитви, дају зекат, посте месец рамазан. Њихов устав је Часни Кур'ан, света књига, која је иста у свим земљама. Као што је Узвишени Аллах рекао:﴿ٱلۡيَوۡمَ أَكۡمَلۡتُ لَكُمۡ دِينَكُمۡ وَأَتۡمَمۡتُ عَلَيۡكُمۡ نِعۡمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ ٱلۡإِسۡلَٰمَ دِينٗاۚ فَمَنِ ٱضۡطُرَّ فِي مَخۡمَصَةٍ غَيۡرَ مُتَجَانِفٖ لِّإِثۡمٖ فَإِنَّ ٱللَّهَ غَفُورٞ رَّحِيمٞ﴾ ,,Сада сам вам веру вашу усавршио и благодат Своју према вама употпунио и задовољан сам да вам ислам буде вера."[Ел-Маиде, 3]

Узвишени Аллах је рекао у Племенитом Кур'ану:﴿قُلْ آمَنَّا بِاللَّهِ وَمَا أُنْزِلَ عَلَيْنَا وَمَا أُنْزِلَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَمَا أُوتِيَ مُوسَى وَعِيسَى وَالنَّبِيُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ (٨٤) ,,Реци: 'Ми верујемо у Аллаха и у оно што је објављено нама, и што је објављено Авраму, и Јишмаелу, и Исаку, и Јакову и потомцима, и у оно што је дато Мојсију и Исусу и веровесницима од њиховог Господара; ми никакву разлику између њих не правимо, и ми смо предани Њему."وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ ,,А онај ко жели неку другу веру поред ислама, неће му бити примљена, и он ће на другом свету да буде међу губитницима."[Али Имран, 84-85]

Ислам је свеобухватан начин живота који се слаже с људском природом и разумом, прихваћен од стране здравих душа. То је Божји закон постављен од стране Великог Створитеља за Његова створења. Он је вера добра и среће за све људе на овом и на ономе свету. Не разликује између раса или боја; људи су једнаки у њему. Нико није привилегован у исламу осим по својим добрим делима.

Узвишени Аллах је рекао:(مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحٗا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنٞ فَلَنُحۡيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةٗ طَيِّبَةٗۖ وَلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ) ,,Оном ко чини добро, био мушкарац или жена, а верник је, Ми ћемо дати да проживи леп живот и заиста ћемо их наградити бољом наградом него што су заслужили."[Ен-Нахл, 97]

Ислам је пут среће

Ислам је вера свих посланика и то је Аллахова вера за све људе, није специфична само за Арапе.

Ислам је пут праве среће на овом свету и вечног благостања на оном свету.

Ислам је једина вера која задовољава потребе душе и тела, и решава све људске проблеме. Рекао је Узвишени Аллах:﴿قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعًا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلا يَضِلُّ وَلا يَشْقَى (123) ,,Излазите из њега сви" - рече Он - ,,једни другима ћете непријатељи бити!" Од Мене ће вам упута долазити, и онај ко буде следио Моју упуту неће залутати и неће несрећан бити.وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى﴾ ,,А онај ко окрене главу од Књиге Моје, тај ће тешким животом живети и на Судњем дану ћемо га слепим оживети."[Та-Ха, 123-124]

Које су користи прихватања Ислама?

Улазак у ислам носи са собом велике користи, међу којима су:

Победа и част на овом свету је бити роб Аллахов, јер иначе би био роб страсти, ђавола и прохтева.

Победа на Ахирету (будућем свету), тако што ће Узвишени Аллах опростити човеку, бити задовољан њиме, увести га у Рај и осигурати му трајно благостање, те га спасити казне у Паклу.

Верник ће на Судњем дану бити са веровесницима, истинитим верницима, шехидима и добрим људима. Какво ли је то предивно друштво! А онај који не верује, биће са тиранима, злим људима, криминалцима и онима који чине неред.

Они које Аллах уведе у Рај, живеће у вечном благостању, без смрти, болести, бола, старења или туге. Биће им испуњене све жеље. А они који уђу у Ватру, биће у вечној и непрекидној патњи.

У Рају постоје ужици које око није видело, уво није чуло, нити их је људска машта икада замислила. Један од доказа за то је Аллахов говор:﴿مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ﴾ ,,Оном ко чини добро, био мушкарац или жена, а верник је, Ми ћемо дати да проживи леп живот и заиста ћемо их наградити бољом наградом него што су заслужили."[Ен-Нахл, 97]И каже Узвишени:﴿فَلَا تَعۡلَمُ نَفۡسٞ مَّآ أُخۡفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعۡيُنٖ جَزَآءَۢ بِمَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ﴾ ,,И нико не зна какве их, као награда за оно што су чинили, скривене радости чекају."[Ес-Сеџда, 17]

Шта ћу изгубити ако не прихватим ислам?

Човек ће изгубити највеће знање и спознају, а то је познавање и знање о Узвишеном Аллаху, и изгубиће веру у Аллаха која човеку пружа сигурност и мир на овом свету и трајну срећу на будућем свету.

Човек ће изгубити приступ највећој књизи коју је Аллах објавио људима, и изгубиће веровање у ту велику књигу.

Човек ће изгубити веру у велике посланике, као и привилегију дружења с њима у Рају. Биће у друштву ђавола, злочинаца и идолопоклоника у Ватри, а колико је то лош дом и друштво!

Узвишени Аллах је рекао:﴿قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَلا ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ (15) Реци: ,,Страдаће, уистину, они који на Судњем дану изгубе и себе и породице своје. Ето, то је право страдање!"لَهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ ظُلَلٌ مِنَ النَّارِ وَمِنْ تَحْتِهِمْ ظُلَلٌ ذَلِكَ يُخَوِّفُ اللَّهُ بِهِ عِبَادَهُ يَا عِبَادِ فَاتَّقُونِ﴾ ,,Над њима ће бити наслаге ватре, а и испод њих наслаге; тиме Аллах страши робове Своје. ,,О робови Моји, бојте се Мене!"[Ез-Зумер: 15-16]

Ко жели спасење на Ахирету (будућем свету), нека прихвати ислам и следи Посланика Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега.

Једна од истина на којој су се сложили сви посланици и веровесници, мир с њима, јесте да се на Ахирету неће спасити осим муслимани који верују у Узвишеног Аллаха, и који Њему нису придружили ништа у обожавању, верујући у све посланике и веровеснике. Сви они који следе посланике, верујући у њих истински, ући ће у Рај и биће спашени од ватре.

Дакле, они који су живели у време посланика Мојсија, веровали у њега и следили његове науке, били су муслимани и верни људи. Међутим, након што је Аллах послао Исуса, обавеза је била на следбеницима Мојсија да верују у Исуса и да га следе.Они који су поверовали у Исуса, били су муслимани и добри верници. А они који су одбили веровати у Исуса и рекли: ,,Остаћемо на вери Мојсија", они нису верници јер су одбили веровати у веровесника кога је Аллах послао.Након што је Аллах послао последњег од посланика, Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега, обавеза је свима да верују у њега. Господар је Тај који је послао Мојсија и Исуса, и Он је послао последњег од посланика, Мухаммеда. Ко не верује у посланство Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега, и каже: ,,Следићу Мојсија или Исуса", тај није верник.

Није довољно да особа каже да поштује муслимане, нити је довољно да даје милостињу и помаже сиромашнима како би био спашен на Ахирету. Напротив, мора бити верник у Аллаха, Његове Књиге, Његове посланике и Судњи дан, како би Аллах прихватио то од њега. Нема већег греха од ширка (многобоштва) и неверовања у Аллаха, одбацивања објаве коју је Аллах објавио или одбијања веровесништва Његовог последњег посланика Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега.

Јевреји, хришћани и други који су чули за посланство Мухаммеда, Аллаховог посланика, нека је Аллахов благослов и мир на њега, и одбили су веровати у њега и ући у ислам, биће у ватри Пакла где ће вечно остати. Ово је суд који је одредио Аллах, а не човек. Узвишени Аллах је рекао:﴿إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِكِينَ فِي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ أُولَـٰئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّة﴾ ,,Они који не верују између следбеника Књиге и многобошци биће, сигурно, у ватри Пакла, у њој ће вечно остати; они су најгора створења."[Ел-Бејјине, 6]

С обзиром да је последња порука од Аллаха спуштена човечанству, обавеза је сваког човека који чује за ислам и чује за последњу поруку посланика Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега, да у њу верује, да следи његов закон и да га послуша у ономе што наређује и забрањује. Стога, онај који чује за ову последњу поруку и одбије је, Аллах неће од њега ништа прихватити, и патиће на Ахирету.

Доказ за ово су речи Узвишеног:﴿وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ ,,А онај ко жели неку другу веру поред ислама, неће му бити примљена, и он ће на другом свету бити међу губитницима."[Али Имран, 85]

И каже Узвишени:﴿قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ﴾ ,,Реци: 'О ви којима је дата Књига, дођите да се окупимо око речи које ми и ви узајамно делимо: да никога осим Аллаха не обожавамо, да Му у обожавању ништа не придружујемо, и да једни друге, поред Аллаха, боговима не сматрамо!' Па, ако се они окрену, ви реците: 'Будите сведоци да смо ми муслимани!"[Али Имран, 64]

Шта је моја обавеза да би био муслиман?

Прихватањем ислама постаје ми обавезно веровање у шест темеља:

Веровање у Узвишеног Аллаха, веровање да је Он Створитељ, Опскрбитељ, Управитељ и Власник свега, да нема сличног Њему, да нема ни жену нити дете, да је Он једини достојан обожавања, те да се не обожава нико поред Њега, и да је обожавање било кога мимо Њега, ништавно.

Веровање у анђеле као Божије робове, које је Он створио од светлости и учинио да неки међу њима доносе објаву веровесницима.

Веровање у све књиге које је Аллах објавио Својим веровесницима, попут Теврата (Торе) и Инџила (Јеванђеља) пре њиховог искривљивања, и веровање да је Часни Кур'ан последња међу њима.

Веровање у све посланике, као што су Ноје, Абрахам, Мојсије, Исус и на крају Мухаммед, сви они су били људи, потпомогнути објавом и даровани су им знаци и чуда која потврђују њихову истинитост.

Веровање у Судњи дан, када ће Узвишени Аллах оживети прве и последње, и када ће судити створењима како би верници ушли у Рај, а неверници у Пакао.

Веровање у одредбу, као и веровање да Узвишени Аллах зна све што је било у прошлости и што ће бити у будућности, да је све записао, те да је све то Он хтео да се деси и да је све створио.

Не одгађај!

Овај свет није вечан...

Нестаће сва лепота са овог света и угасиће се све пожуде...

Доћи ће дан када ће човек одговарати за сва учињена дела, а то је Судњи дан. Рекао је Узвишени:﴿وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَالِ هَذَا الْكِتَابِ لاَ يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلاَ كَبِيرَةً إِلاَّ أَحْصَاهَا وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا وَلاَ يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا﴾ ,,И Књига ће бити постављена и видећете грешнике престрављене због оног што је у њој. ,,Тешко нама" – говориће – ,,каква је ово књига, ни мали ни велики грех није пропустила, све је набројала!" – и наћи ће уписано оно што су радили. Господар твој неће никоме неправду учинити."[Ел-Кехф, 49]

Узвишени и Свемогући Аллах је обавестио да ће човек који не прихвати ислам вечно боравити у Ватри.

Ово није нимало безазлен губитак, него је веома велик и опасан. Узвишени Аллах каже:﴿وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ﴾ ,,А онај ко жели неку другу веру поред ислама, неће му бити примљена, и он ће на другом свету бити међу губитницима."[Али Имран, 85]

Ислам је једина вера коју ће Узвишени прихватити.

Узвишени Аллах нас је створио и Њему ћемо се вратити, а овај свет је само испит.

Нека човек буде убеђен да је овај живот кратак попут сна... И нико не зна када ће умрети!

Шта ће бити одговор своме Господару када га упита на Судњем дану: Зашто ниси следио истину? Зашто ниси следио последњег посланика?

Како ће одговорити своме Господару на Судњем дану, након што га је упозорио на опасност последица неверовања, и након што га је обавестио да је коначно одредиште неверника пропаст у ватри заувек?

Узвишени Аллах је рекао:﴿وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ﴾ ,,А онима који не буду веровали и књиге Наше буду порицали – биће становници Пакла; у њему ће вечно остати."[Ел-Бекаре, 39]

Нема оправдања за оне које су оставили слеђење истине а следили су своје очеве и дедове.

Узвишени Аллах нас је обавестио да многи људи одбијају прихватање Ислама плашећи се средине у којој живе.

Многи одбијају Ислам јер не желе променити своја уверења која су наследили од својих предака и заједница где бораве. Многе од њих спречава фанатизам и слепа верност према неистини коју су наследили.

Сви ови људи немају оправдања за то, и стајаће пред Аллахом без аргумената.

Нема оправдања за атеисту да каже: ,,Остајем атеиста јер сам рођен у атеистичкој породици!" Напротив, он би требао користити разум који му је Аллах дао, промишљати о величини небеса и Земље, и размислити својим разумом који му је дао Његов Створитељ како би схватио да овај свемир има свог Створитеља.Исто тако, онај ко обожава камење и идоле нема оправдања за слеђење својих предака, већ му је обавеза тражити истину и питати себе: ,,Како да обожавам неживо које ме не чује, не види нити ми ишта користи?"

Такође, хришћанин који верује у ствари које се супротстављају природи и разуму, мора се запитати: ,,Како Бог може жртвовати свог сина који није починио грехе због греха других људи?! То је неправедно! Како људи могу разапети и убити сина Господњег? Зар Бог није способан опростити грехе људи без дозволе да се Његов син убије? Зар Бог није способан да одбрани свог сина?"

Дакле, дужност разумног човека је следити истину и не следити претке на неистини.

Рекао је Узвишени Аллах:﴿وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا إِلَى مَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ قَالُوا حَسْبُنَا مَا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ شَيْئًا وَلَا يَهْتَدُونَ﴾ ,,А када им се каже: ,,Приступите ономе што Аллах објављује, и Посланику!", они одговарају: ,,Довољно нам је оно што смо од предака наших запамтили." – Зар и ако преци њихови нису ништа знали и ако нису на Правоме путу били?!"[Ел-Маиде, 104]

Шта треба да уради особа која жели да прихвати Ислам, али се боји за своју сигурност од штете коју му може нанети његова родбина?

Онај ко жели да прихвати Ислам и боји се околине око себе, може прихватити Ислам и сакрити своју веру све док му Аллах не олакша излаз ка бољем путу којим ће моћи самостално корачати и јавно показати своју веру.

Зато је дужност особе да одмах прихвати Ислам, али није обавезно да обавести људе око себе о својој вери или да је јавно изјави, ако би му то могло наштетити.

Знај да ће особа, када прихвати Ислам, постати брат или сестра милионима муслимана. Може се обратити надлежнима у џамији или исламском центру у свом граду и затражити савет и помоћ, што ће их обрадовати.

Узвишени Аллах је рекао:﴿وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا ,,а ономе који се Аллаха боји, Он ће излаз наћиوَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِب﴾ и опскрбиће га одакле се и не нада."[Ет-Талак, 2-3]

Драги читаоче

Зар није задовољство Аллаха, Створитеља који нам је подарио све благодати, те између осталог и храну док смо били у утробама наших мајки и који нам даје зрак који сада удишемо, важније од задовољства људи?

Зар успех на овоме и на будућем свету не заслужује жртвовање онога што је пролазно? Заиста, тако ми Узвишеног Аллаха, заслужује.

Због тога, човек не би требао дозволити да га оно што је пропустио у прошлости спречи у исправљању погрешног начина живота и чињењу онога што је исправно.

Нека човек већ данас постане истински верник! И нека не дозволи ђаволу да га спречи у слеђењу истине!

Узвишени Аллах је рекао:﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَأَنزلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا (174) ,,О људи, доказ вам је већ стигао од Господара вашег и Ми смо вам објавили Кур'ан - Јасно Светло."فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَاعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُسْتَقِيمًا﴾ ,,Оне који буду у Аллаха веровали и чврсто се Његових прописа придржавали – Он ће, сигурно, у милост Своју и благодат увести, и правим путем Себи упутити."[Ен-Ниса', 174-175]

Да ли си спреман да донесеш најважнију одлуку у животу?

Ако је све што је претходно наведено логично и ако је човек спознао истину, тада би требао направити први корак ка томе да постане муслиман.

Онај ко жели помоћ у доношењу најбоље одлуке у свом животу и упуте како да постане муслиман,

нека му његови греси не буду препрека за прихватање ислама, јер нас је Аллах у Кур'ану обавестио да ће опростити све грехе човеку ако прихвати ислам и покаје се свом Створитељу. Чак и након што прихвати ислам, природно је да ће човек починити неке грехе, јер смо ми људи, нисмо анђели, нити смо безгрешни.Међутим, од нас се тражи да тражимо опрост од Аллаха и да се кајемо Њему. Ако Аллах види да смо озбиљно прихватили ислам изговарајући речи шехадета (сведочења), онда ће нас Он помоћи да оставимо остале грехе. Онај ко се обрати Аллаху и следи истину, Он ће му олакшати да ради још више добрих дела. Стога, човек не би требао оклевати када је у питању прихватање ислама.

Доказ за ово су речи Узвишеног:﴿قُلْ لِلَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ يَنْتَهُوا يُغْفَرْ لَهُمْ مَا قَدْ سَلَفَ﴾ ,,Реци онима који не верују: ако се окане, биће им опроштено оно што је пре било; а ако се не окане – па, зна се шта је с древним народима било."[Ел-Енфал, 38]

Шта да урадим како бих постао муслиман?

Улазак у ислам је једноставан чин и не захтева сложене обреде нити присуство других особа. Довољно је да особа изговори шехадет, свесно и верујући у њихово значење. То можете учинити изговарајући: ,,Ешхеду ен ла илахе иллаллах, ве ешхеду енне Мухаммеден ресулуллах (Сведочим да нема другог истинског бога који заслужује да се обожава осим Аллаха и сведочим да је Мухаммед Аллахов посланик)". Ако вам је лакше изговорити на матерњем језику, то је такође прихватљиво. Важно је разумети да након што изговорите шехадет, постајете муслиман, но потребно је наставити учити о својој вери како бисте пронашли срећу на овоме и спас на ономе свету.





Ко је створио свемир? Ко је мене створио? Зашто?

Господар, Творац, Величанствени

Тај Господар, Творац и Опскрбитељ је Узвишени Аллах.

Особине и својства Господара и Творца

Господар који заслужује да буде обожаван поседује својства савршенства

Зашто нас је створио овај велики Створитељ? И шта жели од нас?

Зашто има више посланика?

Особа не може бити верник све док не поверује у све посланике.

Шта је то Племенити Кур'ан?

Шта је то Ислам?

Ислам је пут среће

Које су користи прихватања Ислама?

Шта ћу изгубити ако не прихватим ислам?

Ко жели спасење на Ахирету (будућем свету), нека прихвати ислам и следи Посланика Мухаммеда, нека је Аллахов благослов и мир на њега.

Шта је моја обавеза да би био муслиман?

Не одгађај!

Нема оправдања за оне које су оставили слеђење истине а следили су своје очеве и дедове.

Шта треба да уради особа која жели да прихвати Ислам, али се боји за своју сигурност од штете коју му може нанети његова родбина?

Драги читаоче

Да ли си спреман да донесеш најважнију одлуку у животу?

Шта да урадим како бих постао муслиман?